Hanna Mattila (toim.): Elämän verkko - Luonnon monimuotoisuutta edistämässä

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 333 s.

Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on kukoistavan elämän perusta ja takaa meille puhtaan ilman, veden ja ravinnon. Sen vaarantuminen on kuitenkin jäänyt ilmastonmuutoskeskustelun varjoon, vaikka nämä kaksi ilmiötä ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa.

Elämän verkko -teoksessa joukko Suomen johtavia monimuotoisuuden asiantuntijoita kertoo yleistajuisesti, miksi biodiversiteettiä tarvitaan ja miten sitä voidaan lisätä. Eliöiden vuorovaikutussuhteet ovat monimutkaisia, ja yhdenkin lajin katoamisella voi olla arvaamattomia vaikutuksia koko muun eliöstön toimintaan. Monet tärkeät ravintokasvit ovat vaarassa kadota ruokapöydistämme, ja elinympäristöjen kutistuessa uudet taudit leviävät myös ihmisiin.

Teoksessa keskitytään ratkaisuihin ja esitetään lukuisia toimivia monimuotoisuustekoja, joita voimme tehdä niin päättäjinä, talouselämän vaikuttajina kuin yksityisinä kansalaisinakin. Mutta kuinka monimuotoisuus saataisiin osaksi taloudellisia laskelmia? Mitä vaihtoehtoja synteettinen biologia tarjoaa? Voiko ihminenkin pölyttää?

Oma arvioni: Tämän tuoreen tietokirjan vertaisarvioidut artikkelit valottavat luonnon monimuotoisuutta ja sen merkitystä eri näkökulmista kiinnostavasti ja ajatuksia herättävästi. Teoksessa on paljon painavaa asiaa, jonka  tarkoituksena on ennen kaikkea herätellä ihmisiä ymmärtämään, että jotain on syytä tehdä pian, jotta pahimmat tulevaisuusskenaariot eivät toteutuisi. Artikkelit auttavat ymmärtämään, että moni asia, jota saatamme pitää kenties itsestään selvänä, onkin todellisuudessa varsin kaukana siitä. Onneksi kirjoittajat  mainitsevat myös useita sellaisia asioita, joista voimme valita itsellemme sopivat ja edistää näin sekä luonnon että omaa hyvinvointiamme. Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa siihen, millaisia kasveja ja eliöitä lähiympäristössämme elää ja millaisia ruoka-aineita pöydistämme löytyy. On tärkeää muistaa, että pienilläkin teoilla on merkitystä. 

Jos luonnon monimuotoisuus aiheena kiinnostaa, ja haluat tietää, miten omalla toiminnallasi voisit sitä edistää, Elämän verkko on ehdottomasti lukemisen arvoinen teos. Onneksi elävä luonto on kaikissa väreissään huomattavasti kauniimpi kuin kirjan mustavalkoiset kuvat.  

P.S. Tällä kirjalla kuittaan tämän vuoden Helmet-lukuhaasteen valmiiksi itse asiassa aikaisemmin kuin koskaan ennen. Tämä viimeiseksi jäänyt haastekohta on suoraan pääteltävissä kirjan nimestä. 

Kaikki kirjavalintani em. haasteeseen ja linkit kirjakohtaisiin postauksiin löydät täältä