Hans Rosling & Fanny Härgestam: Hans Rosling – Kuinka opin ymmärtämään maailmaa

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Ruotsinkielinen alkuteos: Hur jag lärde mig förstå världen (2017)
Suomentanut: Elina Lustig
Sivumäärä: 286 s.

Faktojen maailman kirjoittajan innostava elämä

Maailmankuulu tieteen popularisoija osoitti, että ihmiskunnan asiat ovat paremmin kuin luulemme. Tämä omaelämäkerrallinen kirja täydentää Faktojen maailmaa. Se kertoo, miten Hans Rosling kasvoi vaatimattomista oloista maailmanselittäjäksi ja luotettavan tiedon puolustajaksi. Rosling paljastaa elämänsä vaikeimman päätöksen ja kuvaa käänteentekeviä oivalluksiaan.

”Tässä kirjassa on hyvin vähän numeroita. Sen sijaan se kertoo merkittävistä kohtaamisista ihmisten kanssa.” – Hans Rosling

Oma arvioni: Hans Roslingin (1948-2017) postuumisti julkaistut muistelmat olivat  todella kiinnostavaa luettavaa. Kirjallaan Rosling osoittaa tiedon tärkeyden ja tieteen voiman etenkin köyhimpien maiden asukkaita koettelevien terveyshaasteiden voittamisessa. Roslingin kuvaukset Afrikan sairaaloiden todellisuudesta saivat minut huokaisemaan helpotuksesta, että olen syntynyt Suomeen.  Vaikka Rosling ei ollutkaan suuri optimisti, työssä häntä ajoi eteenpäin sammumaton tiedonjano. Eikä edes syöpään sairastuminen lannistanut miestä, sillä vaikka  tilanne näytti toivottomalta, hän saattoi todeta hymyillen:


"Ei ole koskaan liian myöhäistä luovuttaa, joten voimme ihan yhtä hyvin tehdä sen joskus toiste."

Tämä asia olisi hyvä muistaa, jos epätoivo yrittää vallata mielen.  En ole vieläkään lukenut Faktojen maailmaa, mutta tämän muistelmateoksen jälkeen tulen tarttumaan siihen pian. Nämä teokset luovat uskoa siihen, että huomenna moni asia voi olla paremmin kuin tänään, mutta se vaatii paljon työtä.