Jaakko Yli-Juonikas: Yö on viisain

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 159 s.

Tutkimusmatkalla tuhon maisemassa

Perheenäiti joutuu sydäntalvella oudon päällekarkauksen uhriksi. Arvaamaton ja väkivaltainen ”setä” opettaa poikajoukolle uusia leikkejä. Tiedustelupartio tutkii maan tasalle pommitetun pikkukaupungin raunioita. Viemarikeisari Konemetsan hevostallilla vallitsee kirouksen ilmapiiri.

Yö on viisain kertoo ihmisistä, jotka joutuvat tekemään valinnan kauhun ja epätoivon välillä. Heidän tarinansa muistuttavat kauhunovelleja, vaikka yliluonnolliset hirviöt pysyvät piilossa.

Teos on novellikokoelman ja romaanin risteytys: kertomukset muodostavat yhdessä johdannon Neljä ratsastajaa -romaanisarjalle, joka alkaa kirjan viimeisillä sivuilla.

Oma arvioni: Tunnustan valinneeni tämän kirjan puhtaasti lukuhaasteeseen sopivuuden vuoksi. Etsin  nimittäin luettavaksi kirjaa, jonka kirjoittajan sukunimi alkaisi kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö. Kun sopivan kirjan sitten e-kirjastosta vapaana löysin, päätin lainata sen heti lukematta teoksesta etukäteen sen enempää. Teen niin aika usein muutenkin, sillä en halua tietää sisällöstä liikaa. Haluan, että kirja yllättää minut.

Sen tämä omaääninen teos teki, kun se paljastui lopulta melko erikoiseksi  kokonaisuudeksi. Ikävä kyllä novellit osoittautuivat aiheiltaan jopa ahdistaviksi. Tässä erikoisessa tilanteessa, jonka keskellä nyt elämme, en kuitenkaan mielelläni lue esimerkiksi tuhosta ja epätoivosta - kauhusta puhumattakaan. Näin ollen en erityisemmin viihtynyt nyt Yö on viisain -kirjan parissa, vaikka siinä joitakin kiinnostavia elementtejä olikin ja tekstit etenivät sujuvasti.