Kirjaesittely: Viisisataa kutiavaa hammasta -lastenkirja vie seikkailemaan Murisevaan metsään


Kustantaja: NMI / Lukumummit ja -vaarit -hanke
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvittanut: Pia Sakki
Sivumäärä: 74 s. 


Hannu Hirvosen kirjoittamassa uudessa lastenkirjassa Viisisataa kutiavaa hammasta tutustutaan Murisevan metsän monenlaisiin asukkaisiin. Kirja on jatkoa Murisevassa metsässä-sarjalle. Mutta muriseeko metsä oikeasti ja onko vesi tosiaan purevaa? Se selviää, kun luet tämän hauskan kirjan.

Tarinassa seikkailevat muun muassa karhu, kettu, hössöttävä hoivajänis ja siili - sekä tietysti pikkukrokotiilit lukuisine kutiavine hampaineen. Pia Sakin luoma värikäs kuvitus tukee tarinaa erinomaisesti. Pienten humorististen ja opettavaisten kertomusten ohessa kirjassa on pohdintaosuuksia, joissa lapsia kannustetaan riimittelemään ja keksimään synonyymejä ja käyttämään mielikuvitustaan sekä pohtimaan monenlaisia luontoon ja eläimiin liittyviä asioita, joista mainiona esimerkkinä jäniksen laatimat harakanvarpailla kirjoitetut metsän järjestyssäännöt. Niistä yksi kuuluu näin: 

"Älä riko luonnonrauhaa, täällä et saa purkkaa jauhaa. Sulaa jää ja sulaa lumi, vaan ei sula purukumi."

Tärkeitä teemoja ovat myös kasvaminen ja kehittyminen; erityisesti rakkauden ja rajojen merkitys siinä. Kirjalla halutaan mielestäni korostaa myös tarinoiden voimaa. Kuinka tylsä maailma olisikaan ilman niitä. Teos tutustuttaakin lapset innostavasti sanataiteen saloihin.  Kirjassa esitetyt pohdintakysymykset ovat Katja Korhosen ja Adrienn Jalosen (NMI) laatimia. Niissä riittää mietittävää vaikka koko perheen yhteisiin opettavaisiin ja oivaltamisen iloa tarjoaviin lukuhetkiin. 

Viisisataa kutiavaa hammasta on ladattavissa maksuttomasti tästä  

Toivotan kaikille pienille ja vähän isoimmillekin lukijoille mukavan leppoisia lukuhetkiä Murisevan metsän asukkaiden aika ajoin jännittävässäkin seurassa. 

P.S. Lämmin kiitos Niilo Mäki Instituutille saamastani arviopyynnöstä.