Kirja-arvio: Harri Hertell antaa tuoreissa runoissaan äänen kaikenlaisille tunteille

Helsinkiläinen runoilija ja suomalaisen lavarunouden pioneeri Harri Hertell (s. 1985) sanoittaa kuudennessa runokokoelmassaan omaäänisesti ja tarkkanäköisesti niin lapsiperhearkea kuin yhteiskunnallisia epäkohtiakin rehellisesti ja tunteita peittelemättä. Uudessa Kaikki tunteet sallittuja -teoksessa runoilija kuvaa omaa tietään isäksi ja kasvuaan isänä. Isäksi tuleminen pelottaa ja isänä oleminen askarruttaa. Runoilija on halukas kohtaamaan lamalapsuutensa ja sukunsa kipupisteet, jotta voisi olla lapsilleen luotettava ja turvaa tarjoava isä, mutta silti oman isän tekemien virheiden ylisukupolvisuus mietityttää. 

"niille jotka pelkäävät 
itseään ja vanhempiensa 
tai isovanhempiensa virheitä 
haluan sanoa 
että jokaiselle on jossakin voima
kohdata pelkonsa
ja niiden kanssa elämään oppiminen 
kestää koko elämän"


Eräässä runossaan Hertell kysyy koskettavasti, miksi meistä vain toiset saavat aloittaa rakkaudella. Seuraava sitaatti kyseisestä runosta kuvaa mielestäni erityisen hyvin myös juuri tätä hetkeä, jolloin koulut ovat aloittamassa jälleen lähiopetustaan parin kuukauden etäopetusjakson jälkeen ennen kaikkea lastensuojelullisin perustein:

”Sillä vain toiset meistä saavat aloittaa rakkaudella
paijauksilla nukkumaan mennessä
lauluilla ja saduilla
toiset matkaavat ilman lippua
vaatteet tupakanhajuisina 
eikä koulussa kukaan halua istua vieressä
mutta on onneksi toivoa
opettajia jotka osaavat kertoa ja kuunnella
näyttää kädestä pitäen hermostumatta 
suuttumatta kun asiat eivät heti onnistu
tai mene niin kuin aikuinen toivoo.”


Minusta on aina todella surullista, jos lapsi ei tunne olevansa kotonaan turvassa ja rakastettu. Sillä jokainen lapsi on vanhempiensa rakkauden ja huolenpidon arvoinen. Runoilija pohtiikin aiheellisesti, näkevätkö aikuiset sen, että he saattavat olla liian vähän vanhempia. Hertell tuo elämänmakuisissa runoissaan hienosti esiin sen, että isyys ei ole itsestään selvää eikä helppoa, mutta se on väsymyksen ja haasteiden ohella usein myös ihanaa: iloa ja leikkiä, unohtumattomia onnen tunteita ja lukuisia kiitollisuuden aiheita.

Hertellin runoissa toiveikkuus on vahvasti läsnä kaikesta epävarmuudesta huolimatta. Se onkin tärkeää, jotta osaisimme iloita elämästä. Oman menneisyyden hyväksyminen on tässä oleellisessa asemassa. Olisi hienoa, jos jokainen meistä voisi oivaltaa olevansa riittävän kokonainen. 

En ole aiemmin lukenut Harri Hertellin runoja, mutta tämän puhuttelevan ja tunteita täynnä olevan kokoelman perusteella luen kyseisen runoilijan tuotoksia mielelläni myös lisää. Kaikki tunteet sallittuja on kokoelma, jota voin suositella lämpimästi etenkin kaikille omaa isyyttään pohtiville miehille. Näiden sävyltään toiveikkaiden ja luonteeltaan jopa  terapeuttisten runojen lukeminen kun saattaa osaltaan helpottaa  myös omien tunteiden ilmaisemista. Nähdäkseni juuri siihen runoilija haluaakin lukijoita rohkaista.  

"Mitä sanoa
ja miten 
niin ettei vaienna muita 
sitä pohtimalla 
tulen itsekin paremmin kuulluksi. "


Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 97 s.P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.