Kirja-arvio: A Yin Täydellisessä rikoksessa sukelletaan syvälle murhaajan mieleen

On aivan tavallinen päivä kiinalaisessa suurkaupungissa, mutta harmoniseen arkeen on pian tulossa särö. Nuori lukiota päättelevä mies nimittäin suunnittelee murhaa, täydellistä ja raakaa rikosta. Kun hän on toteuttanut tuon karmean tekonsa, on paon aika. 

Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin läpimurtoromaani. Suomenkielisestä nimestään huolimatta tämä psykologinen trilleri ei ole kuvaus täydellisestä rikoksesta, vaan se esittelee murhaajan, jolla ei tunnu olevan motiivia teolleen. Kirja vie lukijan merkityksettömyyttä kokevan ja turhautuneen nuoren ihmisen pään sisälle. Nimettömäksi jäävä kertoja tuntee olevansa täysin mitätön palanen valtavan suuressa koneistossa. Mitä pidemmälle tarina etenee ja murhaan johtaneet asiat vähitellen paljastuvat, sitä enemmän lukijalle tarjotaankin oivalluksia kiinalaisen yhteiskunnan nykytilasta niin poliittisen, sosiaalisen kuin taloudellisenkin murroksen keskellä. Kokonaiskuvasta muodostuu kaikkea muuta kuin toiveikas. Mutta, onko ihmisellä oikeutta tehdä mitä tahansa, saadakseen elämäänsä edes jotakin sisältöä? 

Täydellinen rikos on kokonaisuutena tyylikäs syväluotaus rikollisen mieleen. Murhaaja pohtii analyyttisesti tekemisiään, mutta tunteille ei juurikaan löydy tilaa, eikä arvoja näytä enää olevan hänelle olemassakaan. Murhaajan mieli on pääosin suorastaan hämmästyttävän tyyni. Täydellistä rikosta lukiessa ei voi välttyä kysymykseltä, mikä ajaa ihmisen käyttämään jopa silmitöntä väkivaltaa. Missä siis piilee pahuuden ydin? 

En ole pitkään aikaan saanut luettua dekkareita, joten siksi tämä kirja on ollut hyllyllä jo jonkin aikaa. Nyt tämä A Yin ensimmäinen suomennettu romaani tarjosi juuri tähän tilanteeseen sopivan erilaisen ja kiinnostavan jännärielämyksen. A Yin tietää jo taustansakin vuoksi, mistä kirjoittaa, joten tarina oli mielestäni uskottava. Hyvin kirjoitettu ja sujuvasti etenevä teksti teki kirjasta helposti lähestyttävän, vaikka murhaajan mielenliikkeitä ei pystykään täysin käsittämään. 

Minusta Täydellinen rikos sopii luettavaksi erityisesti niille psykologisen jännityksen ystäville, jotka haluavat välillä lukea jotakin muuta kuin perinteisiä rikosromaaneja. 
 
Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2020
Kiinankielinen alkuteos: Xiamian Wo Gai Ganxie Shenme
Suomentanut: Rauno Sainio
Sivumäärä: 168 s.

P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.