Maija Kauhanen: Eliitti

Kustantaja: Otava 
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 266 s.

Raju esikoisromaani koulupihan armottomista jakolinjoista ja ystävyyden ihmeestä.Inkku, Karla ja Ilmo ovat lahjakkaita koululaisia ja keskiluokkaisten perheiden toivottuja lapsia 90-luvun Suomessa. Mutta koulupihan julmassa maailmassa kaikista kolmesta tulee tahoillaan pohjasakkaa. Peruskoulun jälkeen he pakenevat Helsinkiin arvostettuun Eliittilukioon. 

Kun Inkku ja Karla kohtaavat lukiossa Ilmon, on pieni ihme, että yksikin heistä voi oppia luottamaan uuteen ihmiseen. Tiivis ystävyys kantaa aikuisuuteen asti, kunnes kansallinen tragedia uhkaa repiä kaiken hajalle. 

Oma arvioni: Aloitin vapun lukumaratonin tällä Maija Kauhasen (s. 1985) viime vuonna ilmestyneellä ja kehutulla esikoisromaanilla, jossa sukelletaan nuorten maailmaan, joka on kaikessa armottomuudessaan suorastaan julma. Pienikin poikkeavuus ajaa yksilön helposti joukon ulkopuolelle. Yksi romaanin kantavista teemoista onkin kiusaaminen ja suvaitsemattomuus erilaisuutta kohtaan ja toisaalta ne selviytymisstrategiat, joita yksilöt kehittelevät. ja kokeilevat enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä. Kirjassa on siis vahva psykologinen ote. Suosittelen sitä  kaikille nuorten asioista kiinnostuneille lukijoille.