Mari Frisk: Neliöjuuri

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 264 s.

Vapaus, vanhemmuus ja tasa-arvo – voiko nämä yhdistää? Omaperäisestä perheenperustamisesta kertova esikoisromaani Neliöjuuri tarjoaa räväkkää huumoria, mutta myös syvällisempiä sävyjä.

Mitä tapahtuu, kun kaksi neljääkymppiä lähestyvää pariskuntaa päättää perustaa perheen yhdessä?

Identtiset kaksoset Kati Sormunen ja Sonja Tuomainen vauvakuumeilevat tahoillaan. Ajatus suloisesta vauvasta kierremakaronivarpaineen houkuttelee, mutta lapsiperhearjen ristipaineet arveluttavat. Vanhemmuus on suuri tuntematon, josta kaikuvat viestit ovat ristiriitaisia.

Olisi kätevää, jos tilauksen voisi hoitaa kotiovelle vauva & vaippakassi käteen -periaatteella, mutta koska se ei ole mahdollista, on aika virittää kotikutuinen hedelmöityspaja. Kaksoset ovat tottuneet jakamaan kaiken pienestä pitäen, miksei myös lasta. Mutta onko kaksi paria vanhempia lapsen etu vai samanlainen turhake kuin kesä- ja talviverhot?

Vauvaprojektin edetessä asiat mutkistuvat. Onko ympäristö – tai edes kukaan vanhemmista – valmis, kun järki, tarpeet, tunteet ja biologia vetävät nelikkoa eri suuntiin?

Siskosten elämää hämmentää ja selkeyttää salaperäinen sukulainen Alexander Rotekreutz, joka ilmoittaa testamenttaavansa heille hulppean huvilan, yhdellä tiukalla ehdolla.

Oma arvioni: Mari Friskin ( s. 1976) esikoiskirjassa on runsaasti hersyvää huumoria, mutta myös tummempia sävyjä ja suuria kysymyksiä. Romaani oli kaiken kaikkiaan kuitenkin leppoista ja helppoa luettavaa. Vaikka juonikuviot olivat osin ennalta arvattavia, mukaan mahtui onneksi myös yllättäviä asioita, joten lukijan mielenkiinto säilyi hyvin loppuun asti. Mielestäni romaani loppui jotenkin  kesken. Nähtäväksi siis jää, jatkuuko tarina kenties seuraavassa kirjassa. 

Jos etsit itsellesi kevyttä mutta ei kuitenkaan liian höttöistä saati siirappista luettavaa, Neliöjuuri on oivallinen valinta. Sen parissa ei ole tylsää.