Milja Sarkola: Pääomani
Palkitun teatterintekijän Milja Sarkolan esikoisromaanissa Pääomani minäkertoja elättää itsensä apurahojen, palkkioiden ja lipputulo-osuuksien yhdistelmällä. Anteliailla apurahoilla hän pääsee myös ulkomaille, Saksaan ja Yhdysvaltoihin, opinto- ja residenssimatkoille. Töitäkin riittää, kaikki on siis mallillaan – kunhan ne pitää mallillaan, ja siihen auttaa ainakin rahan jatkuva ajatteleminen.
Laskeminen on romaanin kertojalle tapa pitää asiat yhtäältä hallinnassa, toisaalta loitolla; henkivakuutukset, sijoitustilit, odotettavissa olevat tulot ja väistämättömät menot tuovat ehkä lohtuakin samalla, kun parisuhde ei ole täysin mallillaan ja mielestä puskee ajatuksia ja tunteita, jotka eivät nyt vain käy laatuun.
Pääomani käsittelee loistavan vähäeleisesti ja moralisoimatta varakkuutta – rahallista ja muunkinlaista – ja sen vaikutusta ihmisiin ja heidän välisiinsä suhteisiin. Sarkolan tyyli on lakonisuudessaan äärimmäisen tarkkaa, kertojan laskemisen ja hallinnan tarve täysin tunnistettavaa, ja kontrolloidun ulkoisen ja korvien välissä vellovan sisäisen maailman hatara yhteispeli suorastaan riipaisevaa.
Oma arvioni: Aluksi ajattelin, ettei tämän esikoisromaanin aihe minua erityisemmin kiinnostaisi, mutta olipa mukava erehtyä. Lukeminen sujui mukavasti, ja kerronnan vähäeleisyys oli tosiaan viehättävä elementti. Aluksi kielen vaihtuminen ikään kuin lennosta suomesta, ruotsiksi ja välillä englanniksi hieman hämmensi, mutta lopulta se tuntui kuitenkin jo varsin luonnolliselta. Olisi kiinnostavaa nähdä Milja Sarkolan Pääomani joskus näyttämöversiona.