Päivi Laitinen: Reissunaisia – Seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 383 s.

Naiset, jotka kulkivat omia polkujaan.

Kirja kymmenestä rohkeasta naisesta, joita yhdisti vimmainen halu nähdä maailmaa.

Maailma tuntee monia kuuluisia löytöretkeilijöitä ja tutkimusmatkailijoita, jotka useimmiten ovat miehiä. Heidän varjoonsa on jäänyt suuri joukko naismatkailijoita, jotka oman aikansa soveliaisuussääntöjä uhmaten suuntasivat kohti tuntematonta. Rikas seurapiirilady Louise Arner Boyd teki tieteellisiä matkoja Grönlannin rannikolle, Mary Kingsley puolestaan lähti Afrikkaan. Annie Londonderry kiersi maailman ympäri polkupyörällä, kun taas Ethel Tweedie köryytteli hevosrattailla 1800-luvun lopulla eksoottisessa pohjoisessa maassa nimeltä Suomi. Suomen kuuluisin reissunainen Helinä Rautavaara kulki jo 1950-luvulla peukalokyydillä Pohjois-Afrikassa ja sittemmin suuntasi myös Amerikkaan ja Aasiaan. Olipa virallinen peruste matkalle lähtöön sitten tutkimustyö tai vedonlyönti, loppujen lopuksi syy oli yksinkertainen: armoton matkakuume.

Oma arvioni: Toimittaja Päivi Laitinen esitteli kirjassaan kymmenen huimapäistä naista, joiden minielämäkerroista muodostui kiinnostava, värikäs ja vauhdikas seikkailu, joka vei lukijansa paikkoihin, joihin ei monenkaan tulisi varmasti edes mieleen matkustaa. Ei edes nyt, saati aikana, jolloin nämä rohkeat ja monin tavoin rajoja rikkoneet naiset matkojaan taittoivat. Jos olet lukenut Mia Kankimäen Naisia joita ajattelen öisin -teoksen (2018) huomaat, että näissä kirjoissa puhutaan osittain samoista naisista. Molemmista kirjoista löytyvät ainakin maailmanmatkailun edelläkävijöiden Isabella Birdin, Mary Kingsleyn ja Nellie Blyn tarinat. Kirjat ovat kuitenkin tyyliltään varsin erilaisia, Kankimäen kerronta on omintakeisempaa ja kepeämpää, Laitinen puolestaan kertoo asiat suoremmin ja reportaasimaisemmin. Minusta yksi tämän kirjan mielenkiintoisimmista matkakuvauksista oli Ethel Tweedien vierailu Suomessa.  

Nyt kun matkustelu maailmalla ei oikein onnistu, on mainio tilaisuus lähteä nojatuolimatkalle. Jos etsit erilaista, mutta kuitenkin inspiroivaa ja jännittävääkin matkakirjaa, on Päivi Laitisen Reissunaisia  mielestäni kelpo valinta. Sitä lukiessasi tulet todennäköisesti hämmästymään kerran jos toisenkin.