Robert Seethaler: Kokonainen elämä

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2020
Saksankielinen alkuteos: Ein ganzes Leben (2014)
Suomentanut: Raimo Salminen
Sivumäärä: 130 s. 

Hienosyinen ja elegantti romaani, jossa yhden miehen elämä avaa näkymän koko Eurooppaa muuttaneeseen vuosisataan. Vähäeleinen kertomus piirtää lukijan silmiin Alppien laaksot ja jyrkänteet ja koskettaa syvältä.

Saapuessaan syrjäisään laaksoon Andreas Egger on vasta nelivuotias – tai niin arvellaan, sillä kukaan ei tiedä hänen tarkkaa ikäänsä. Laaksosta tulee hänen kotinsa loppuelämän ajaksi. Andreas on vahva ja neuvokas ja hänestä kasvaa arvostettu sekatyöläinen, joka sodan jälkeen raivaa laaksoon tietä junaradalle, sähkölle, valolle ja äänelle. Laakson suojissa koittaa myös päivä, jona Egger seisoo ensi kertaa Marien, elämänsä rakkauden, edessä. Ja se jona Marie onkin poissa. Eggerin kautta lukija todistaa siirtymän maatalousyhteiskunnasta sodan kautta nykyaikaan.

Oma arvioni: Miten hienosti yhden miehen koko vaiherikas elämä onkaan saatu tiivistettyä vain reiluun sataan sivuun tekstiä.  Ja yksilön ilojen ja surujen ohessa kuvataan kiinnostavasti myös yhteiskunnan muuttuminen 1900-luvulla. Pienen itävaltalaisen alppikylän elämä muuttuu, kun matkailu syrjäyttää maatalouden, ja tämä muutos heijastuu myös Andreas Eggerin, tuon vähäpuheisen ja ahkeran työmiehen arkeen. 

Kokonainen elämä on kaikessa vähäeleisyydessään vakuuttava ja vaikuttava romaani. Kirja on mielestäni tunnelmaltaan kaunis ja pohdinnoiltaan viisas. Se kosketti ja sai ajattelemaan elämää. Suosittelen  sitä lämpimästi  etenkin sellaisille lukijoille, jotka kaipaavat tarinalta syvällisyyttä, mutta eivät välttämättä halua lukea monisatasivuista tiiliskiviromaania.