Saku Tuominen & Marko Kulmala (toim.): Jotain hyvää - Äänikirjeitä toivosta

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 2 h 6 min
Lukijat: Kukin kirjeen kirjoittanut lukee oman kirjeensä

Tämä aika on jo nyt jättänyt jälkensä suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen vaikutukset tulevat näkymään vielä vuosien ajan. Kaiken synkkyyden keskellä asetimme joukon suomalaisia vaikean tehtävän eteen. Tavoitteena oli yrittää nähdä tässä kaikessa edes jotain hyvää ja esittää ajatuksensa lyhyen äänikirjeen muodossa. Kokoelman tuotto annetaan lyhentämättömänä Hope ry:lle ja käytetään vaikeassa tilanteessa olevien lasten harrastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Kirjeet ovat lukeneet Markku Kanerva, Mikko Kuustonen, Sikke Sumari, Paula Noronen, Jani Halme, Arno Kotro, Matti Apunen, Henri Alen, Esa Saarinen, Hilkka Olkinuora, Jari Tervo, Juha Itkonen, Jenni Pääskysaari, Perttu Pölönen, Linda Liukas, Reetta Meriläinen, Markus Leikola, Frank Martela, Olli Valtonen, Sipe Santapukki, Pekka Kuusisto, Saku Tuominen ja Marko Kulmala.

Oma arvioni: Kirjan idea on todella hieno, sillä nyt jos koskaan, tarvitsemme toivoa. Epävarmuuden keskelläkään ei ole syytä vaipua epätoivoon. Markku Kanerva kehottaa kirjeessään meitä luottamaan siihen, että asiat järjestyvät ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella. Arno Kotro näkee puolestaan toivon perustuvan siihen, että harjoittelemme nyt toisin näkemisen taitoa. Myös Markus Leikola puhuu kirjeessään muiden maailmojen mahdollisuudesta. Emme siis saa jäädä paikoillemme. Meidän tulee kyseenalaistaa toimintaamme, sillä vain siten voimme kehittyä. Tähän liittyen Simo Santapukki pitääkin virheitä ja haasteita tietynlaisina aarteina. 

"Kun ulkoinen uhkaa, sisäinen on lähempänä."

Näin toteaa kirjeessään Esa Saarinen. Saman olen itsekin huomannut tämän poikkeuksellisen kevään edetessä.  On ollut aikaa miettiä asioita, joiden äärelle ei ole normaalisti ehtinyt  tai halunnut pysähtyä. Tämän toivoa tuovan teoksen keskeisen sanoman voisi tiivistää Juha Itkosen sanoin seuraavasti:

”Maailma on ihme. Elämä on ihme. Jokainen päivä elossa maailmassa on ihme, eikä toivottomuuteen ole syytä. (…) Hyviä asioita tulee tapahtumaan. Se on sataprosenttisen varmaa.”

Siispä, ihmetellään, kun eletään, vaikka välillä pelottaisikin. Jos kuuntelet nämä erilaiset ja kirjottajiensa oloiset kirjeet, saat  hyvän syyn pysähtyä hetkeksi, monia aiheita ajatella ja samalla tunnet olosi kenties toiveikkaammaksi kuin aiemmin. Jos etsit kirjaa, joka on kiinni juuri tässä hetkessä, Saku Tuomisen ja Marko Kulmalan toimittama Jotain hyvää - Äänikirjeitä toivosta, on juuri sellainen. Suosittelen sitä lämpimästi ihan jokaiselle.