Sofi Oksanen: Koirapuisto

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 404 s.

Ehkä kaikki olisi mennyt toisin, jos olisin tunnistanut hänet heti ja ymmärtänyt paeta.

En uskaltanut kääntää päätäni, en varmistua asiasta.

Paljastuisin hetkessä. Elinaikani olisi laskettavissa päivissä, ehkä tunneissa.

Koirapuisto on kahdessa aikatasossa vyöryvä romaani nykypäivän Helsingistä ja Ukrainan itsenäisyyden vuosista, hedelmöitysbisneksestä ja elämästä korruption valtaamassa yhteiskunnassa idän ja lännen polttopisteessä. Samalla se on syvän inhimillinen tarina uskollisuudesta ja rakkaudesta, lapsensa menettäneestä naisesta ja valheiden voimasta.

Oma arvioni: Tuoreessa romaanissaan Sofi Oksanen kuvaa Itä-Euroopan vauvabisnestä, jonka avulla nuoret naiset voivat munasolujaan myymällä nousta köyhyydestä kohti keskiluokkaa - ja joskus sitäkin ylemmäs. Rahaa liikkuu suuria summia, joten se tarjoaa mahdollisuuden myös rikosten tekemiselle. Kun bisnes luistaa, luovuttajien oikeudet jäävät helposti unohduksiin. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään riistosta, sillä jokainen ihminen tekee myös omia valintoja  ja maksaa niistä. 

Vaikka naisten kohtalot ovatkin hätkähdyttävää ja surullista luettavaa, eivät ne herättäneet minussa juurikaan myötätuntoa. Trillerimäinen ote teki tästä kokonaisuudessaan varsin karusta tarinasta kuitenkin koukuttavan. Kaikenlainen kepeys on karsittu teoksesta taidokkaasti pois. Teksti on terävää kuin lasi ja kaikki yksityiskohdat tuntuvat tarkkaan harkituilta. Oksanen jatkaa siis tyylilleen uskollisena. Niinpä Koirapuistoa on helppo suositella kaikille Sofi Oksasen kirjojen ystäville.