Tara Westover: Opintiellä - Muistelma

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: Educated (2018)
Suomentanut: Tero Valkonen
Sivumäärä: 352 s.

"Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua."

Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin.

Oma arvioni: Olipa tosiaan uskomaton selviytymistarina, jossa yhdysvaltalainen Tara Westover (s. 1986) kuvaa koskettavasti elämäänsä Idahon vuorilla perheessä, jossa vihattiin niin koulutusta, lääketiedettä kuin koko yhteiskuntaa ja elettiin maailmanlopun odotuksessa ja perheen isän vallan kurimuksessa. Vaikka Tara oppikin arjessa monia asioita, kouluun hän pääsi vasta aikuisuuden kynnyksellä. Opintie oli hänelle vaikea. Kasvatustieteilijänä olisin mielelläni lukenut enemmänkin yliopisto-opiskelun haasteista ottaen huomioon Taran varsin poikkeuksellisen taustan, mutta tässä teoksessa opiskelukuvaukset jäivät mielestäni kuitenkin hieman harmillisesti etenkin lapsuuden väkivaltakokemusten varjoon. Julmuudet olivat paikoin ahdistavaa luettavaa, mutta uskon kuitenkin, että juuri niistä kirjoittaminen on ollut Westoverille terapeuttista, joten kaikella kerrotulla on siten kyllä oikeutetusti paikkansa tässä teoksessa.

Tämä erityislaatuinen muistelmateos oli kertomus myös rakkaudesta, poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja sinnikkyydestä, jotka ajoivat nuorta naista kohti mahdottomalta tuntuvaa tavoitetta. Kirja toimiikin mielestäni oivallisena muistutuksena siitä, että koulutus ei vielä tänä päivänäkään ole itsestään selvää jokaiselle ihmiselle. Toisaalta Opintie on myös toivoa antava osoitus siitä, että koulutuksen avulla on mahdollista muuttaa maailmaa.

Tämänvuotisessa Helmet-lukuhaasteessa minulle on tuottanut eniten hankaluutta löytää sellaista tunnetun henkilön suosittelemaa kirjaa, jota en olisi vielä lukenut, mutta jonka haluaisin ehdottomasti lukea. Sitten löysin Barak Obaman suosituksen tälle kirjalle, ja se oli sitten siinä. Kirja odotti vuoroaan pitkään, mutta nyt oli vihdoin sopiva hetki lukea se. Jos erilaiseen elämänmenoon tutustuminen kiinnostaa, suosittelen tunteita liikuttavaa ja ajatuksia herättävää Opintiellä -muistelmateosta sinullekin.