Taru Anttonen & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita (kaikille) – Kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 175 s.

Sanni, Roni Bäck, Fadumo Dayib, Fredrika Runeberg, Jani Toivola, Li Andersson, Linus Torvalds, Maiju Gebhard, Pertti Kurikan nimipäivät, Rudolf Koivu, Sakris Kupila, Tinja-Riikka Korpela… 

Suomalaisista on moneksi! Sankaritarinoita (kaikille) kertoo uskomattomia tositarinoita iltasatumuodossa eri vuosikymmeniltä. Kirjan sankarit ovat kulkeneet omia polkujaan, rikkoneet lasikattoja tai tehneet ennakkoluulottomia valintoja. He ovat erinomaisia esikuvia lapsille ja aikuisille – aivan kaikille. 

Kirjoittajina ja kuvittajina on joukko ammattilaisia ja nuoria lahjakkaita lupauksia. Kirja on jatkoa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaalle ja yleisöFinlandian voittaneelle Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) ja Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille). Sarjan kolmas upea kirja sisältää 40 ihmeellistä tarinaa suomalaisista naisista, miehistä ja muunsukupuolisista värikkäin, voimaa säkenöivin kuvituksin.

Oma arvioni: Tämä informatiivinen ja värikäs teos jatkaa "edeltäjiensä" tavoin etenkin nuoria voimaannuttavalla linjalla. Kirja on tärkeä puheenvuoro ihmisyyden ja sen monimuotoisuuden  sekä suvaitsevaisuuden puolesta. Myös sankaruutta on monenlaista - ja itse asiassa jokainen meistä on  oman elämänsä sankari. Sankaruuden ei tarvitse olla suuria tekoja, se voi olla pieniä ja arkisilta tuntuvia asioita. Kirjan esittelemät erilaiset ja eri aloja edustavat ihmiset rohkaisevat ylittämään rajoja ja kannustavat unelmoimaan, kuten esimerkiksi mäkihyppääjä Julia Kykkänen:

"Älä mieti, mitä muut ajattelevat. Usko omiin unelmiisi."


Rohkeutta ei ole pelon puute vaan se, että tekee asioita pelosta huolimatta. Vaikka lopputuloksesta ei olekaan varmuutta, aina kannattaa taistella tärkeäksi kokemiensa asioiden puolesta, kuten opetusministeri Li Andersson kannustaa:

"Hän joka taistelee, voi hävitä. Hän joka ei taistele, on jo hävinnyt."

Suosittelen kirjaa kaikille todellisten sankaritarinoiden ystäville noin yhdeksästä  ikävuodesta ylöspäin. Tämä teos päätti minun vapun lukumaratonini, jonka saldona luin vuorokauden aikana neljä kirjaa, 953 sivua.