Venla Pystynen & Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso - Ei koira muttei mieskään

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2019
Äänikirjan kesto: 6 h 5 min
Lukija: Linda-Maria Roine

Yhdenkin ulkopuolisen tuki voi kääntää solmuun menneen elämän suunnan. Nuoren naisen selviytymistarina huumehelvetistä.

Naisnäkökulmasta kerrottu tositarina Helsingin huumepiireistä ja musiikin pelastavasta voimasta. Kertomus siitä, miten yksikin välittävä ihminen voi pelastaa elämän. Kun helsinkiläinen Linda-Maria Roine on 16-vuotias, hän tapaa sattumalta juuri vankilasta vapautuneen narkomaanin ja alkaa seurustella tämän kanssa. Tyttö ajautuu huonoon seuraan. 

Hyvinvointivaltion syrjäkujilla Linda-Maria tutustuu ihmisiin, jotka ovat tippuneet kaikkien turvaverkkojen läpi. Naiset kärsivät jatkuvasta hyväksikäytöstä, vaientamisesta ja väkivallasta. Kun poikaystävä lähes tappaa Linda-Marian kamapäissään, tyttö saa repäistyä itsensä irti huumemaailmasta. Nyt, 25-vuotiaana, Linda-Maria Roine räppää Mercedes Bentso -artistinimellä kokemuksistaan ja pyrkii parantamaan syrjäytyneiden asemaa. Venla Pystynen on ansioitunut toimittaja, joka on tunnettu siitä, ettei hän kaihda vaikeimpiakaan aiheita.

Oma arvioni: Olipa rankkaa kuunneltavaa. Se, että kaikki kirjassa kuvatut kauheudet kokenut nuori nainen itse kertoi oman tarinansa kaunistelemattoman rehellisesti, teki kuunteluelämyksestä suorastaan pysäyttävän. Mercedes Bentso kanavoi raivonsa rap-teksteihinsä, jotka ovat varsin rujoja. Sanoituksillaan hän  haluaa antaa äänen väkivallan uhreille ja vähemmistöihin kuuluville, joita ei edelleenkään välttämättä kuulla.  

Linda-Marian monella tavalla karu tarina osoittaa kuitenkin lohdullisesti, että pahasta huumehelvetistäkin on mahdollista selvitä hengissä, vaikka jälkensä se varmasti jättää niin selviytyjiin kuin heidän lähipiiriinsäkin. Mutta kaikki eivät kuitenkaan selviä. Kunpa jokainen itsensä syystä tai toisesta ulkopuoliseksi ja vääränlaiseksi kokeva nuori löytäisi elämäänsä jotakin oikeasti hyvää, eikä kenenkään tarvitsisi etsiä päihteistä helpotusta pahaan oloonsa. Kunpa kukaan ei jäisi ongelmiensa kanssa yksin, vaan jokaisella olisi ainakin yksi, joka aidosti välittää.  

Tämä toimittaja Venla Pystysen ja Linda-Maria Roineen yhdessä kirjoittama kirja palkittiin Storytel Awards -virtuaaligaalassa 15. toukokuuta 2020 parhaana äänikirjana tietokirjat ja elämäkerrat -kategoriassa. Otin kirjan kuunteluun ensisijaisesti ko. palkinnon vuoksi, sillä muut palkitut kirjat olinkin jo aiemmin joko lukenut, kuunnellut tai ottanut lukulistalleni. Koska kirja voitti nimenomaan äänikirjapalkinnon, kuunteleminen oli luontevin vaihtoehto tutustua teokseen. Vaikka aihe onkin rankka, on tämä tositarina mielestäni ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.