Anna Rimpelä: Tilanne päällä, Aino ritari

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 6 h 4 min
Lukija: Erja Manto

Poliittisesti takuuepäkorrekti mummohuumori iskee suoraan mustimpaan nauruhermoon!​

Pitkään meni ihan hyvin -romaanissa lukijat hurmanneen seniorisankari Aino Ritarin seikkailut jatkuvat entistäkin hulvattomammin kääntein.​ Salskeaa heimopäällikköä ei ikinä kuulunut noutamaan Ainoa alttarille, mutta kun naapurin Sepon ja turvapaikanhakija Kidanen kanssa lähdetään joulupukkikeikalle, saa Ainon estottomasta asenteesta osansa koko naapurusto. Kun Kidane sitten pitäisi pelastaa uhkaavalta palautukselta, osoittaa Aino, että peloton oma-aloitteisuus vie voittoon kiperimmässäkin tilanteessa. Ratsastaako pelastava ritari horisontista nakki suupielessään?

Oma arvioni: Aino Ritari ystävineen on vauhdissa taas. Ja meno on välillä niin hurjaa, että rullaattorikin unohtuu matkasta. Tapahtumia ei siis tästä lyhyistä episodeista koostuvasta kirjasta todellakaan puutuu - eikä huumoria. Tarina on kokonaisuudessaan hulvaton, joten sitä lukiessa naurulta lienee mahdotonta välttyä. Hauskuuden takaa on kuitenkin löydettävissä teemoja, jotka eivät edes hymyilytä, kuten turvapaikanhakijoiden tilanne ja vanhustenhuollon ongelmat. 

Hauskan lisämausteen tähän hellepäivien leppoisaan kuuntelukokemukseen toi se, että kirjassa on jouluisia ja talvisia elementtejä. Jos etsit luettavaa tai kuunneltavaa, jonka parissa on vaivatonta viihtyä, vaikka aivot olisivat narikassa eikä ole väliä, onko kesä vai talvi, Tilanne päällä, Aino Ritari,  on erinomainen valinta. Ja eivätköhän tämän vauhtimummon seikkailut jatku edelleen...