Anne Cathrine Bomann: Agathe

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2020
Tanskankielinen alkuteos: Agathe (2019)
Suomentanut: Sanna Manninen
Äänikirjan kesto: 2 h 44 min
Lukija: Jukka Pitkänen

Onko ikinä liian myöhäistä kaivata läheisyyttä?

71-vuotias psykiatri laskee päiviä eläkkeeseensä. Hänen potilaidensa ongelmat tuntuvat mitättömiltä, ja istunnoissa hän piirtää lintuja muistiinpanojen kirjoittamisen sijaan.

Eräänä päivänä vastaanotolle ilmestyy saksalainen nainen, Agathe. Psykiatri kieltäytyy ottamasta yhtään uutta potilasta, mutta nainen on periksiantamaton. Lopulta psykiatrin on myönnyttävä tapaamiseen. Agathen seurassa vietetty aika muuttaa kaiken.

Oma arvioni: Agathe on hienovireinen esikoisromaani, joka on täynnä suuria tunteita ja teemoja: yksinäisyyttä, ikääntymistä, elämänilon etsimistä ja rakkautta. Kirjassa kuvataan hienosti, miltä tuntuu, kun mieltä alkaa kaihertaa ajatus siitä, ettei ole osannut elää. Jos on tottunut ajattelemaan, että on helpompi kuolla, jos ei rakasta ketään, saattaa lopulta kuitenkin joutua huomaamaan, kuinka silloin on itse asiassa vaikeampaa elää. 

Agathe on viehättävä ja lämminhenkinen pieni tarina, jonka päätin kuunnella äänikirjana. Kirjaston varausjono tähän kansainväliseen bestselleriin kun on tällä hetkellä aika pitkä, enkä malttanut odottaa. Agathe sopii mielestäni mainiosti vaikkapa kevyehköksi kesälomakirjaksi.