Antto Terras: Viro (Sensuroimaton)

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 4 h 34 min
Lukija: Antti Virmavirta

Viro (Sensuroimaton) on jokin matkapäiväkirjan ja erehtymättömällä etsivävainulla varustetun tutkijan kokemusraportin välimuoto – rehellinen, oivaltava ja uutta tietoa pursuava.

Mitä tapahtuu, kun Suomen ansioitunein myymäläetsivä Antto Terras päästetään itsekseen temmeltämään synnyinmaansa Viron takapihoille ja kulisseihin?

Viron valtiollinen matkailutoimisto Visit Estonia teki keväällä 2019 juuri sen ratkaisevan virheen, että luovutti maansa yleisavaimen Anttolle. Suomalaismatkailijat olivat yllättäen kadonneet kuin timantit Tillanderilta, joten kadonneiden jäljille oli laitettava paras mahdollinen tutkija. Ja etsivä teki työtä pyydettyä: hän kolusi Viroa kuukausien ajan, ja koetti kasata nähdyn ja koetun pohjalta turisteja miellyttävää mainospakettia. Lopputulos ei ole ehkä aivan odotetun kaltainen.

Tähän teokseen on kirjattu armotta kaikki oudoimmatkin paikat ja yllätyksellisimmät ihmiset, joihin Terras matkallansa törmäsi. Matka- tai propagandakirjaa tästä ei tullut, mutta tuore ja kippuraan naurattava katsaus uljaan ja hulvattoman Viron takahuoneisiin kylläkin! Tere tulemast!

Oma arvioni: En ole koskaan käynyt Virossa enkä tule koskaan sinne menemäänkään. Tämän erilaisen matkaoppaan tarjoama nojatuolimatka pienpanimoiden, omituisten museoiden ja omalla tavallaan vieraanvaraisten ihmisten kuvattuun maahan riitti minulle vallan mainiosti. Se tarjosi minulle naurua enemmän kuin odotin, vaikka tiesinkin kirjan kirjoittajassa koomikon vikaa olevankin. Terras puhuu asioista suoraan synnyinmaataan Viroa ja sen asukkaita säästämättä, ja osansa saavat luonnollisesti myös suomalaisturistit. 

Jos etsit toisenlaista matkakirjaa eteläiseen naapuriimme, Viro (Sensuroimaton) on juuri sellainen. Se vie lukijansa sellaisiinkin kohteisiin, joita ei uskoisi löytyvänkään. Head reisi Eestisse!