James Bowen: Bobin pieni viisauskirja – Katukatin elämänohjeita

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: The Little Book of Bob (2018)
Suomentanut: Maria Lyytinen
Sivumäärä: 208 s. 

Paras opettaja voi olla pörröinen ja löytyä kadulta.

Katukatti Bob on täällä taas! Kaiken elämässä tärkeän voi oppia maailman viisaimmalta kissalta! Uusi Katukatti Bob -kirja on vastaansanomaton elämäntaito-opas.

Keväällä 2007 kodittoman katusoittajan James Bowenin asuntolan ovella kökötti loukkaantunut oranssi kollikissa. Tuo päivä oli muuttava molempien elämän. Miehestä ja kissasta tuli erottamattomat ystävykset ja myöhemmin, heidän tarinansa kertovan Katukatti Bob -kirjan myötä, maailmankuuluja. Bobin pieni viisauskirja -teoksessaan James kertoo, mitä kaikkea hän on nelijalkaiselta ystävältään yli kymmenen vuoden taipaleen aikana oppinut – ystävyyden tärkeydestä rauhallisena pysymisen taitoon ja hetkestä nauttimisen mahtavaan voimaan.

Jamesin omin sanoin: "Olen tiennyt Bobista erään asian ihan alusta lähtien, nimittäin sen, että hän on poikkeuksellisen viisas jopa kissaksi. Kuluneen kymmenen vuoden aikana hänen viisautensa on mielestäni vain kasvanut. Tämä kirja on kokoelma oivalluksista, joita olen saanut Bobin kanssa viettämieni vuosien varrella."

Oma arvioni: Päätin tarttua tähän kirjaan juuri nyt, sillä ajattelin bobfulnessin olevan hyödyllistä tänä levottomana aikana. Siinä, että eläin voi olla ihmisen paras - siis uskollisin ja luotettavin ystävä - ei ole itselleni mitään uutta, mutta Jamesin ja Bobin ystävyys on silti jotain todella erityislaatuista. Voi liioittelematta sanoa, että he pelastivat toinen toisensa. Vaikka katukatti Bob on jo noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi kirjojen ja elokuvan kautta, minulle tämä erottamaton parivaljakko on kuitenkin niin sanotusti uusi tuttavuus. 

"Muista pitää hauskaa - ja usein."

Kunpa voisikin suhtautua elämään yhtä rennosti kuin Bob ja olla huolehtimasta huomisesta ja vapautua kellon orjuudesta. Bob muistuttaa meitä arkirutiinien merkityksestä, sillä tuttuus tuo turvaa ja tyytyväisyyttä. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää huolehtia unesta, aterioinnista, leikistä ja venyttelystä, mikäli Bobilta kysytään. Kissa kannustaa miettimään rauhassa, mutta toimimaan sitten nopeasti ja tarttumaan tilaisuuteen, jos sellainen tulee. Bobille maailma on ihmeitä täynnä ja pieni on suurta. Se suhtautuu kaikkeen uteliaasi, mutta ei lähde mukaan joka kahakkaan, eikä myöskään anna pelon hallita elämäänsä. 

"Älä anna eilisen murheiden pilata tämän päivän iloja."

Meillä ihmisillä on paljon opittavaa, jotta osaisimme elää juuri tässä hetkessä ja voisimme nauttia kaikesta siitä hyvästä, mitä tämä päivä meille tarjoaa. Bobin pieni viisauskirja onkin hyvä opas matkalla kohti kyseistä päämäärää. Tämä kissamaista elämänviisautta täynnä oleva kirja kannattaa siis ehdottomasti lukea kaikessa R-A-U-H-A-S-S-A. Suosittelen sitä lämpimästi etenkin kaikille kissojen ystäville.