Jenny Erpenbeck: Päivien loppu

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Saksankielinen alkuteos: Aller Tage Abend
Suomentaja: Jukka-Pekka Pajunen
Äänikirjan kesto: 6 h 45 min
Lukija: Meri Nenonen

Yksi elämä, monta kohtaloa

Hienovaraisessa kudelmaromaanissa eletyt ja elämättömät elämät kietoutuvat yhteen.

Vuonna 1902 Itävalta-Unkarissa syntyy tyttölapsi, jonka kohtalona on kuolla useasti: vauvana, vankileirillä, vanhainkodissa… Kuinka eri tavalla kaikki voisikaan mennä, jos vain yksi pieni asia muuttuisi? Jenny Erpenebckin monisäikeinen romaani tarkastelee ihmisyyttä, kohtaloa ja Eurooppaa 1900-luvulla muovanneita tapahtumia. Yhden naisen rinnakkaisista elämistä muodostuu eleetön tutkielma ihmisen merkityksestä ja merkityksettömyydestä historian muurien viitoittamalla tiellä. 

Oma arvioni: Päivien loppu on kuderomaani, jossa tarinoiden takaa paljastuu yksilön elämä. Keskiössä ovat kuitenkin sodat, niiden järjettömyys ja sotien jättämät jäljet. Menneisyys, elämän hetkellisyys ja kuolema ovat teoksessa vahvasti läsnä, mutta lohduttomuuden rinnalla on aina myös kaipausta. Tärkeänä elementtinä on elämän sattumanvaraisuuden kyseenalaistaminen: entä, jos elämä olisi ollutkin oikeudenmukainen? Romaani osoittaa mielestäni hyvin sen, kuinka pienet asiat saattavat vaikuttaa elämän suuntaan huomattavasti enemmän kuin suuret päätökset. 

Luulenpa, että luettuna olisin saanut kirjasta vieläkin enemmän irti, sillä kuunnellessa osa tekstin nyansseista menee helposti ohi. No, joka tapauksessa Päivien loppu on hieno kokonaisuus, jota voi suositella varsinkin omintakeisen ja monikerroksisen kerronnan ystäville.