Johanna Sinisalo: Vieraat

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 448 s.

Kun kuusivuotias Sissi viiltää itseään päiväkodissa saksilla, hänen vanhempiensa maailma järkkyy. Siirin ja Essin perheessä lähes kaikki on siihen mennessä sujunut mallikkaasti: on kaksi kaunista lasta ja molemmat vanhemmat menestyviä uranaisia. Essillä on suosittu kahvila ja Siirillä kirjanpitoyritys. Lääkärintarkastuksessa selviää, että Sissillä on vanhempiakin haavoja. Suojeleeko lapsi jotakuta, onko perheen sisäpiirissä tuntematon uhka? Vai kostavatko menneisyyden haamut?

Vieraat valittiin Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi keväällä 2019. Nerokas moderni kauhutarina uppoutuu perheen sisäisiin asioihin, muille näkymättömiin. Kuinka hyvin oikeastaan tunnet läheisesi?

Oma arvioni: En ole varsinaisesti kauhukirjallisuuden ystävä, mutta kuultuani Johanna Sinisalon puhuvan uusimmasta romaanistaan eräässä ohjelmassa, kiinnostuin  kirjasta kuitenkin heti. Ja lyhyesti sanottuna; yllätyin todella positiivisesti ja olin nopeasti psykologisen kauhun pauloissa. Vieraat on sateenkaariperheen arkea ja perhedynamiikkaa käsittelevä romaani, jossa tarina etenee jouhevasti vuoroin Essin, Siirin ja Sissin, tuon verbaalisesti lahjakkaan ja varhaiskypsän pikkutytön kertomana. Menossa on mukana myös parivuotias puhumaton Luukas, josta muut perheenjäsenet ovat kukin huolissaan omalla tavallaan. 

Monikerroksisuus on lähes hengästyttävää, ja tunnelma tihenee ikään kuin salakavalasti, kun mukaan tulee kammottavia elementtejä. Sinisalo tekee sen niin taitavasti, että lukemista on suorastaan pakko jatkaa, vaikka välillä hirvittääkin. On kuitenkin selvitettävä, onko tässä ainakin näennäisesti hyvinvoivassa perheessä mikään lopulta enää niin kuin ennen. 

Jos etsit kirjaa, joka hämmentää, hämmästyttää ja pelottaakin, Vieraat on oivallinen valinta. Suosittelen.