Juho Rahkonen: Eläimiä suviyössä

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 151 s.

"Luontokuvia ei oteta, vaan luonto antaa ne kuvaajalle."

Millaista on kohdata hirvi tai valkohäntäpeura silmästä silmään, seurata varovasti eläinten poikasten puuhia tai kuunnella lintujen varhaista konserttia usvaisella niityllä? Unohda hetkeksi työhuolet ja arjen stressi - lähde vaeltamaan suomalaiseen kesäyöhön!

Suomen luonto kuhisee elämää, joka usein jää kiireiseltä ihmiseltä näkemättä. Eläimiä suviyössä kertoo, kuinka löydät ja pääset lähelle villiä luontoa, voit tarkkailla eläimiä häiritsemättä sekä samalla oppia paljon niiden elämästä ja käytöksestä. Myös eläinten valokuvaamiseen kokenut kuvaaja antaa vinkkinsä. 

Oma arvioni: Tähän uutuuskirjaan valitut öiset kesämaisemat ovat huikean kauniita ja otokset metsän asukkaista kerrassaan upeita. Kuinka vaivatonta onkaan kuvia katsellessa päästä lähelle suvisen luontomme ihmeitä. Tuntuu kuin astuisi keskelle kesäyön unelmaa, vaikka ei ota askeltakaan. Jos siis etsit visuaalisesti hienoa luontokirjaa, jossa on vaikuttavien kuvien lisäksi myös kiinnostavaa luettavaa, tämä Juho Rahkosen esikoisteos on erinomainen valinta.  Rahkonen opastaa liikkumaan luonnossa eläinten ehdoilla ja neuvoo, kuinka ikuistaa kameralla hienoja hetkiä ja taianomaista tunnelmaa, vaikka hän onkin sitä mieltä, että luontokuvaus on lähempänä urheilua kuin taidetta. Luontoretki on aina arvaamaton, sillä koskaan ei voi etukäteen tietää, mikä tai mitä vastaan tulee. Sama salaperäisyys oli mielestäni hienosti läsnä kirjaa lukiessakin.  

"Luonto on kuin musiikki: sitä ei oikeastaan edes tarvitse ajatella, vaan se koetaan. Luonnossa liikkuessa voi vapautua arkisen järkeilyn ja optimoinnin pakkopaidasta."

Onnistuu rauhoittuminen ainakin hetkellisesti myös luontokuvia ihaillessa ja suvisen illan ääniä kuunnellessa. Suosittelen.