Mari Mörö: Kukkasillaan

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvitukset: Sanna-Reeta Meilahti
Sivumäärä: 192 s.

Puutarha tulvillaan tarinoita, kukkuroillaan kuvia

Taimilavalla on tunkua: sitä koulii, mitä kylvää! Kevät tulee vääjäämättä, mutta millaisin silmuin ja nupuin? Miten kukkii kesä, mitkä ovat syksyn hedelmät? Tarhuri on vuosi vuodelta aina yhden kasvukauden kokemuksia rikkaampi. Jos ei joskus hymyilytä, niin aika usein kuitenkin naurattaa. 

Suomalaisen puutarhakirjoittamisen voimanainen Mari Mörö löytää puistojen, pihojen ja kasvitarhojen maailmasta mitä merkillisimpiä ilmiöitä: totisia taistoja, hulvattomia hullutuksia, kiehtovia kohtaloita ja korvaamatonta kauneutta. Nämä Mari Mörön parhaat palat eivät ole pelkästään sanallisia – kirjan lumoavat, värejä hehkuvat valokuvat ovat tekijän itsensä ottamia. 

Kukkasillaan on itsenäinen jatko-osa ilahtuneen vastaanoton saaneelle Kukkanuottasilla-teokselle. 

Oma arvioni: Kun kasvikuntaa kannatetaan ja palvellaan vaivoja väistämättä, ollaan ihan kukkasillaan. Kasvikaskut antavat hyödyllistä tietoa ja pakinamaiset tekstit saavat lukijan vähintään hymähtelemään. Kaltaiselleni puutarhanhoitoon perehtymättömälle, mutta kukkaloistoa ihailevalle lukutoukalle kirjan parasta antia olivat ehdottomasti upeat valokuvat, joiden eteen on selvästi nähty vaivaa. 

Tätä kirjaa voin lämpimästi suositella kaikille puutarhanhoitoon hurahtaneille riippumatta siitä, ovatko he vasta aloittelemassa tarhurin taivaltaan vai jo kokeneita konkareita. Jokaiselle heistä tällä Mari Mörön uutuusteoksella on varmasti paljon muutakin annettavaa kuin kaunista ja värikästä silmänruokaa.