Matti Punttila: Suuri suomalainen kaskukirja

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 328 s.

Suomalaisetko hiljaisia jurottajia? Viimeistään tämän kirjan tarjoamien naurunpyrskähdysten lomassa tulee vakuuttuneeksi siitä, että suomalaisilla on totisesti sana hallussaan.

Suuri suomalainen kaskukirja on ylistystä kielelle ja sen loputtomille mahdollisuuksille. Teos osoittaa, että komiikkaa ja huumoria löytyy niin suomen kirjakielestä kuin murteista ja slangistakin, puhumattakaan eri kielimuotojen törmäyksistä.

Kielikaskukirjaan on koottu myös nimiin ja nimiyhdistelmiin liittyviä kaskuja, samoin sanaleikkejä, sivistyssanoilla hienostelun vaaroja, pieleen menneitä kielikuvia ja tietysti myös sanojen monimerkityksisyyden aiheuttamia hykerryttäviä tilanteita.

Oma arvioni: Kirjassa oli monia ennestään tuttuja kaskuja, mutta toki paljon uuttakin naurettavaa materiaalia. Perinteisiin vitsikirjoihin verrattuna tämän kirjan valttina on mielestäni sisällön monipuolisuus. Kuinka vivahderikas kielemme onkaan niin murteineen kuin muine ominaispiirteineen. Kirja osoittaa oivasti sen, että otsikoissa olisi usein parannettavaa, mutta toisaalta silloin ainakin minä nauraisin huomattavasti vähemmän. Jos etsit kirjaa, jota lukiessa saat nauraa, tämä tuore Suuri suomalainen kaskukirja on mainio valinta.