Ottessa Moshfeg: Vuosi horroksessa

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: My Year of Rest and Relaxation (2018)
Suomentanut: Kristiina Drews
Sivumäärä: 254 s.

Häpeämätön, hillitön ja herkkä romaani nuoren naisen vuoden lääkehuuruisesta talvihorroksesta ja kenties kirjallisuuden historian huonoimmasta psykiatrista. Kirjan päähenkilön elämässä on kaikki mallillaan, ainakin päälle päin. Kaunis nuori nainen on vasta valmistunut Columbian yliopistosta, asuu Manhattanilla Upper East Sidella ja elelee mukavasti perintörahoillaan. Mutta kaiken keskellä on huutava tyhjiö, musta aukko, eikä se johdu siitä että hän menetti vanhempansa hiljattain tai siitä miten hänen poikaystävänsä häntä kohtelee tai oudosta suhteesta niin sanottuun parhaaseen ystäväänsä. On vuosi 2000 New Yorkissa, vaurauden ja lukemattomien mahdollisuuksien mekassa. Mutta hän haluaa vain nukkua.

Armottoman mustan huumorin läpäisemä teos on kertomus vuodesta huurussa, sekaisin mielikuvituksellisesta lääkeyhdistelmästä, jonka pitäisi poistaa vieraantuneisuuden ja itseinhon tunne. Se kuitenkin osoittaa, miksi joskus on välttämätöntä olla sivussa, poissa ja vieras maailmalle.

Oma arvioni: Tämä Ottessa Moshfegin (s. 1981) kirjoittama romaani oli jotenkin yhtä hämärä kuin kansikuvansakin. Vaikka tätä kirjaa on luonnehdittu muun muassa hillittömän hauskaksi, minun makuuni kokonaisuus oli kuitenkin liian absurdi ja lääkehuuruinen, vaikka yleensä mustasta huumorista pidänkin. Toki tarinassa käsiteltiin nukkumisen ja horrostamisen ohella paljon myös ihmissuhteita - niin menneitä kuin nykyisiä - mutta kaikkea väritti kuitenkin nimettömäksi jääneen päähenkilön lääketokkuraisuus ja hänen ystävänsä loputon tarve puhua, vaikka toinen ei horroksessa ollessaan siitä mitään kuullutkaan. 

Jos etsit omaleimaista tarinaa, mutta et kuitenkaan odota suuria yllätyksellisiä käänteitä, Vuosi horroksessa, voi olla sinulle sopivaa luettavaa.