Reijo Mäki: Soopeli

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 10 h 18 min
Lukija: Ville Tiihonen

Vares palkataan selvittämään punkkariprinsessan katoamistapausta. Lisäksi häntä työllistää piripäinen parivaljakko ja kokonainen leffatuotantoyhtiö.

Jussi Vares on saanut erilaisen toimeksiannon: hän toimii avustajana kahdesta narkkarista kertovassa dokumentissa. Vares ei kuitenkaan pääse vaihtamaan kokonaan elokuva-alalle, sillä hänet palkataan selvittämään punkkariprinsessa Bad Bettyn eli Soopelin katoamistapausta. Kadonnut artisti sattuu olemaan dokumentin kauniin dramaturgin siskontytär, eikä Vares pane lainkaan pahakseen yhteisiä tutkimuksia huolestuneen tädin kanssa. Kaiken lisäksi nuori, rääväsuinen räppäri Polly haluaa auttaa ystävänsä etsimisessä kaikin mahdollisin tavoin.

Oma arvioni: Reijo Mäen luoma yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee nyt jo 31. kirjassaan. Tällä kertaa ollaan helteisessä Turussa, jossa menossa mukana ovat jälleen monet tutut hahmot ja paikat sekä lukuisat ennestään tuntemattomat toinen toistaan omituisemmat tyypit. Soopelissa liikutaan kulttuuripiireissä, joihin suhtaudutaan kriittisesti. Dialogi toimii ja myönnän myös nauraneeni muutamille jutuille. Uusimman Vares-kirjan perusteella sanoisin, että sekä Mäki että Vares tuntuvat edelleen jatkavan tutulla tyyleillään. Ja mikäs äijien on porskuttaessa. 

Vares-kirja on jo  ikään kuin perinteisesti kuulunut lomalukemistooni. No, lomaa minulla ei vielä ole, mutta alkoihan se kesäkuu jo. Nyt oli sopiva hetki kuunnella tämä uutuus, varausjonossa, kun olisi todennäköisesti vierähtänyt niin pitkään, että tämäkin kesä olisi enää muisto vain. Jos Vares-dekkarit ovat kuuluneet aiemmin lukulistallesi, luulenpa ettet tule pettymään tähän tuoreimpaankaan tapahtumarikkaaseen Vareksen ja kumppanien tähdittämään teokseen.