Satu Jaatinen: Kuninkaallisessa seurassa – Rojalistin käsikirja

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 262 s.

Kruunupäiden kiehtova ja kimalteleva maailma.

Kuninkaalliset ovat toista maata. He ovat harvinainen ja loputonta mielenkiintoa herättävä ihmisryhmä. Euroopan historia oli ollut vuosisatojen ajan niiden henkilöiden käsissä, jotka sattuivat syntymään kruunupäiksi, oikeisiin perheisiin. He avioituivat ja sotivat keskenään, ihailivat ja kadehtivat toisiaan ja pyrkivät kaikin tavoin pitämään sukunsa vallassa. 

Kirjassa käydään läpi Euroopan kuninkaallisten elämää 1000 vuoden ajalta kruunuineen, vaakunoineen, linnoineen ja rituaaleineen. Missä he asuivat, keitä he rakastivat, kuka osasi työnsä ja kuka halusi paeta kaikkea. Kultaan ja valtaan liittyvät tarinat ovat yhä edelleen tarinoista kiehtovimpia. Kirjan sivuilla selviää, minkä maan kuninkaalla ei ole lainkaan kruunua, mikä on kokoshnik, ketä kuningatarta ei päästetty omiin kruunajaisiinsa ja miksi Englannin kuningas oli Intian keisari. Kirja on myös oiva käytösopas: kuinka tulee toimia ja pukeutua, jos postista kolahtaa kutsu linnassa pidettäviin juhliin Suomessa tai ulkomailla? Kenelle silloin saa puhua ja miten ruokaillaan oikeaoppisesti?

Oma arvioni: Jos haluat tietää jos jonkinlaisia yksityiskohtia kuninkaallisista ja heidän elämästään ennen ja nyt, tästä kirjasta löydät hyvin todennäköisesti vastauksen moniin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin ja moniin sellaisiin asioihin, joita et ole kenties koskaan edes tullut ajatelleeksi.

Tiedätkö, mikä juoma oli yläluokan keskuudessa varteenotettava murha-ase ja miksi? Entä,  mitä erikoista oli Monacon ruhtinas Rainier III:n ja näyttelijätär Grace Kellyn hääkakussa? Mitä luulet illallisvieraiden nappaavan hoveista matkamuistoiksi? Lue tämä kiinnostavia ja erikoisiakin yksityiskohtaisia täynnä oleva kirja, niin tiedät. Voit sitten briljeerata monarkkeihin liittyvillä nippelitiedoillasi.

Visuaaliselta ilmeeltään teos huokuu kuninkaallista arvokkuutta hienosta kansikuvasta alkaen. Kirja tarjosi minulle viihdyttävän lukuhetken kuninkaallisessa seurassa.