Jarmo Liukkonen: Kuka hallitsee mieltäsi? Mielikuvien hyödyntämisen kirja

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 200 s.

Verenpaine nousee. Hengitys ja sydämen syke tihenevät. Stressihormoneja erittyy. Olet tulkinnut, että edessäsi on vaativa tilanne.

Kielteiset mielikuvat tuottavat epäsuotuisia tunteita ja kehollisia reaktioita, myönteiset taas suotuisia. Osaammeko riittävästi hyödyntää mielikuvia terveytemme, hyvinvointimme ja suoritustemme edistämiseksi?

Kirja kertoo, kuinka mielikuvat vaikuttavat meihin ja mitkä ovat ne mekanismit, jotka tätä vaikutusta selittävät. Teoksen avulla voit valita sellaisia mielikuvaharjoituksia, jotka toimivat juuri sinulla. Sitä ennen on kuitenkin piipahdettava mielikuvamatkalla lapsuuden satumaailmaan, myyttisiin parannusrituaaleihin ja nykyajan trollitehtaisiin. Koska myös kaikissa niissä pelataan mielikuvilla.

Oma arvioni: Tässä uutuuskirjassa käsitellään monipuolisesti tavoitteellista mielikuvaharjoittelua, jolla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti omaan mieleen.  Myös mielikuvavaikuttaminen ja sen taustalla olevat ilmiöt saavat tarkastelussa aiheellisesti osansa. Ajatteluumme ja toimintaamme kun pyritään usein vaikuttamaan ulkoapäin ja oma mielemmekin vaikuttaa hyvinvointiimme joko edistävästi tai haitallisesti. Kirjassa Liukkonen siis kannustaa käyttämään mielikuvaharjoituksia hyvinvoinnin tukena, ja toisaalta hän varoittaa siitä, ettei kaikkia lupauksia ei kannata noin vain uskoa. Liian hyvältä tuntuva ei yleensä ole totta. Kirjassa esitellään monenlaisia mielikuvaharjoitteita, joista jokainen voi valita itselleen sopivimmat. 

Seuraava Tommy Tabermannin aikoinaan lanseeraama metafora muistuttaa meitä oivallisesti siitä, kuinka tärkeitä myönteiset mielikuvat ja niiden synnyttämä toiveikkuus terveytemme kannalta ovat:

"Maalaa itsellesi paratiisi ja astu sinne sisään"

Helppoa se ei välttämättä ole, mutta tämän kirjan avulla sitäkin on mahdollista harjoitella. Lisää mielikuvaharjoituksia voit löytää täältä