Linus Jonkman: Introvertit - Työpaikan hiljainen vallankumous

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2016 (4. painos)
Ruotsinkielinen alkuteos: Introvert - Den tysta revolutionen (2013)
Suomentanut: Ulla Lempinen
Sivumäärä: 296 s.

Ajatteletko ensin ja avaat suusi vasta sitten? Oletko luovimmillasi ryhmässä vai yksin? Rentoudutko omissa oloissasi vai muiden seurassa?

Työmarkkinoilla arvostetaan seurallisuutta, itsensä brändäämistä ja itsevarmuutta. Mutta mitä jos ei halua pitää meteliä itsestään? Introvertit palauttaa hiljaisten tyyppien maineen. Osa meistä ideoi parhaiten itsekseen, puhuu harkiten ja pohtii päätöksiä tarkkaan. Monet ongelmat niin töissä kuin vapaa-ajalla kumpuavat introverttien ja ekstroverttien eroista. Miten nämä persoonallisuustyypit eroavat toisistaan? Mitkä ovat eri persoonallisuustyyppien vahvuudet työelämässä? Entä voiko ekstrovertiksi opetella - ja onko siinä järkeä? 

Introvertit on valaiseva ja viihdyttävä opas introverttien maailmaan. Kirjan lopussa on myös persoonallisuustesti, joka kertoo, kumpi luonnetyyppi kuvaa sinua parhaiten. Introvertit valittiin Ruotsissa vuoden 2014 HR-kirjaksi. 

Oma arvioni: Kaiken kaikkiaan erinomainen kirja, jota suosittelen lämpimästi etenkin kaikille ekstroverteille, jotta he voisivat ymmärtää paremmin, ettei introversiossa ole kysymys muun muassa ihmisvihasta ja epäsosiaalisuudesta, vaikka yhä niin valitettavan usein luullaan. Ja kaikille introverteille, jotta voisimme nähdä kyseisen ominaisuutemme vahvuutena, josta on monenlaista hyötyä työelämässä ja laajemminkin yhteiskunnassa - kunhan se ymmärretään oikealla tavalla, eikä sitä missään nimessä tulkita ainakaan psyykkiseksi häiriöksi, kuten on jo vuosikausia esimerkiksi WHO:n taholta yritetty tehdä siinä kuitenkaan onneksi onnistumatta. 

Olen aina viihtynyt hyvin itsekseni ja tunnistan työskenteleväni parhaiten yksin. Avokonttorissa toimiminen on minulle ajatuksen tasollakin kauhistus, vaikka sinänsä kykenen keskittymään itseäni kiinnostaviin asioihin varsin hyvin. Vieraiden ihmisten keskellä olen mieluiten hiljainen ja analyyttinen tarkkailija, mutta kyllä puhuminen isolle joukollekin onnistuu, jos saan valmistautua siihen kunnolla. Olen siis introvertti ja oikeastaan ylpeä siitä. Tämän kirjan lukemisen jälkeen se on itse asiassa jopa helpompaa kuin aiemmin, sillä itsekin introvertiksi tunnustautuva Linus Jonkman nostaa teoksessa tämän persoonallisuuspiirteen ikään kuin uuteen nousuun. Hän valaa uskoa siihen, että meistä hiljaisemmista ihmisistäkin on moneksi - jopa hyviksi johtajiksi. Meidän ei siis tarvitse esittää muuta kuin itseämme juuri sellaisina kuin olemme. todella Kirja on mielestäni todella lukijaystävällinen ja osuvalla huumorilla höystetty monipuolinen tietopaketti. Introvertit tarjosi minulle siis varsin kiinnostavan, kohottavan ja viihdyttävän lukukokemuksen.