Noriko Morishita: Tyttö ja teeseremonia - 15 oivallusta elämästä

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Japaninkielinen alkuteos: Nichinichi kore kojitsu
Suomentanut: Markus Mäkinen
Sivumäärä: 198 s., 8 kuvasivua


Japanilainen teeseremonia kasvaa elämän oppitunneiksi

Tältäkö sade tuoksuu! Noriko Morishita on nuori nainen aloittaessaan teeseremonian opiskelun. Sitkeästi, joka viikko 25 vuoden ajan hän käy oppitunneilla. Vähitellen hän huomaa, kuinka yksityiskohtaiset säännöt ja rituaalit rauhoittavat mielen ja helpottavat vastoinkäymisissä. Vuodenaikojen kierto, elämän moninaiset tapahtumat, sekä suuret ja pienet oivallukset nivoutuvat teehetkiin. Yksityiskohtaisten sääntöjen alta avautuu teeseremonian tuoma rauha ja vapaus.

Oma arvioni: Kirja tarjoaa länsimaiselle lukijalle mukavan tutustumismatkan vanhaan ja arvokkaaseen japanilaiseen perinteeseen ja teeseremonian filosofiaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että teeseremonian sääntöjä ei saisi ajatella, vaan tulisi oppia luottamaan siihen, että kädet kyllä tietävät. mitä niiden milloinkin tulee tehdä. Seremonian opiskelussa uskotaan toistojen voimaan. 

Kirja oli nopealukuinen. Vaikka teeseremoniassa yksityiskohtia riittää, niistä lukeminen ei pitkästyttänyt, vaikka olenkin huomattavasti enemmän kahvi- kuin teeihminen. Tartuin kirjaan ennen kaikkea siksi, että japanilainen kulttuuri kiinnostaa. Tätä kirjaa suosittelenkin kaikille, jotka haluavat tutustua teeseremonian saloihin.