Mikko Vienonen: Paskahousu

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 320 s.

Harrin unelma on istua täysivaltaisena jäsenenä kotikaupunkinsa kulttuuriravintolan taiteilijapöydässä. Pyrkimyksiä Harrilta ei puutu, itsetuntoa kylläkin, ja yritykset kulttuurielämässä johtavat järjestään mielipuoliseen häpeään. Vika on pikkukaupungissa, siellä kukaan ei tunnu huomaavan Harrin potentiaalia.

Muutto Tampereelle ei tuo välitöntä autuutta. Opiskelu tuntuu turhalta, ja älykkökeikarit sieppaavat niin, ettei veri kierrä. Vaan viimein osuu kohdalle lottovoitto, Johanna, muusien muusa, ja Harri innoittuu rakastumaan ja kirjoittelemaan lehtiin. Taiteilijapöytä kutsuu! 

Paskahousu on vakava kasvukertomus, joka naurattaa sivu toisensa jälkeen. Harrin pää täyttyy pakonomaisesta itsevaarinotosta, halusta johonkin suurempaan ja pettymyksestä heti, kun sinne pääsee. Oikealla sysimisellä heikoinkin itsetunto voi kasvaa, mutta ei ole varmaa, ettei se kasva kieroon. 

Oma arvioni: Ei tämä Salosta kotoisin olevan Mikko Vienosen (s. 1963) esikoisromaani minua niin paljon naurattanut kuin kirjan nimen ja yllä olevan takakannen "lupauksen" perusteella odotin. Oli kirjassa toki hauskat hetkensä Ei liene yllättävää, että osuvat kuvaukset kirjoittamisen haasteista olivat itselleni kiinnostavinta luettavaa. Tarinan keskeinen viesti on mielestäni se, ettei oman tiensä löytäminen ole yksinkertaista ja suoraviivaista. Voikin kysyä, pitäisikö sen edes olla. Voisin suositella kirjaa nuoren miehen kasvusta ja itsetunnon kehittymisen problemaattisuudesta kiinnostuneille lukijoille.