Thomas Erikson: Vastoinkäymiset ympärilläni - Kuinka kääntää vastoinkäymiset menestykseksi

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2020
Ruotsinkielinen alkuteos: Omgiven av motgångar (2020)
Suomentanut: Riie Heikkilä
Sivumäärä: 300 s.Mitä tehdä, kun kaikki menee päin hemmettiä?


Idiootit ympärilläni -teoksen kirjoittaja Thomas Erikson kertoo, miten takaiskusta saa versomaan menestystä. Ongelmia töissä tai kotona, taloudellisia tappioita, rakkaussuruja, hulluja naapureita, riiteleviä ystäviä… Jokainen kohtaa välillä vastoinkäymisiä, jotka saavat elämän tuntumaan loppumattomalta ylämäeltä.

Vastoinkäymiset ympärilläni -teoksessa Erikson näyttää, että tunnelin päässä on valoa – eikä se koskaan ole vastaantuleva juna. Hyväntuulisella ja käytännönläheisellä tavallaan Erikson kertoo erilaisista tavoista kohdata haastavat tilanteet ja ottaa vastoinkäymisistä irti mahdolliset hyvät puolet.

Oma arvioni: Thomas Eriksonin tuoreen teoksen keskeisin sanoma tiivistyy mielestäni siihen, että olemme vastuussa tekemisistämme, tekemättä jättämisistämme sekä reaktioistamme toisten tekemisiin ja tekemättä jättämisiin. Hän muistuttaa lukijaa siitä, että tunnetta edeltää usein ajatus ja tunne puolestaan edeltää tekoa. Eriksonin mukaan jokainen voi olla oman tulevaisuutensa herra, päättää itse sen, millainen tulevaisuudesta muodostuu. Emme voi muuttaa muuttaa muita, mutta voimme muuttaa itseämme. No, tämäkin on helpommin sanottu kuin tehty. 

Tosiasia on se, että vastoinkäymisiltä ei voi välttyä kukaan, ja olosuhteet rajoittavat jokaista meistä. Maailma nyt vain toimii niin. Mitä helpommin hyväksymme sen, että vastoinkäymiset ovat osa elämää, sitä helpommin siedämme elämäämme. Meidän kannattaa siis treenata elämän eteemme tuomien koettelemusten käsittelemistä. ja tarkkailla ajatuksiamme vastoinkäymisiin liittyen. Erikson opastaa asettamaan vastoinkäymiset mittasuhteisiin. Siten voimme huolehtia siitä, ettemme vaivu epätoivoon aina, kun elämä ei suju positiivisissa merkeissä. On hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, liittyikö kokemaamme vastoinkäymiseen myös jotakin myönteistä. Omasta kokemuksestakin tiedän, että usein näin tosiaan on.  On totta, että vastoinkäymiset pysyvät mielessä pitkään. Tilanteen tasapainottamiseksi Erikson kannustaakin laatimaan listaa onnistumisista. Saattaa olla, että ryhdyn itsekin pian tuumasta toimeen. 

Jos olet tutustunut Eriksonin aiempaan tuotantoon, löydät tästä uusimmasta kirjasta monia tuttuja elementtejä. Vaikka en uskokaan teoksen tarjoavan oikotietä onneen ja menestykseen, eikä kirjoittaja toki sellaista lupaakaan, suosittelen kuitenkin kirjan lukemista kaikille aiheesta kiinnostuneille.