Andreas Schlieper & Heike Reinecke: Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2020
Saksankielinen alkuteos: Legendäre Katzen und ihre Menschen (2019)
Suomentanut: Heli Naski
Sivumäärä: 223 s.

Viihdyttävä tietokirja kissoista ja heidän tunnetuista palvelijoistaan

Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä pitää sisällään tarinoita ja anekdootteja kuuluisien karvapalleroiden ja heidän kaksijalkaisten purkinavaajiensa elämästä.

Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä sisältää kolmekymmentä viihdyttävää tarinaa kissoista ja heidän kuuluisista isännistään ja emännistään, jotka ovat menestyneet erilaisilla luovuuden aloilla. Ihmiskuuluisuuksista mukana kirjassa ovat mm. Haruki Murakami, Frida Kahlo, Freddie Mercury, Winston Churchill, Charles Bukowski, Gustav Klimt, Isaac Newton, T. S. Eliot, Patricia Highsmith ja Doris Lessing.

Oma arvioni: Tähän tietokirjaan on kerätty mielenkiintoisia tarinoita ja anekdootteja kuuluisien kissojen ja  heidän kaksijalkaisten purkinavaajiensa elämästä. Jos haluat tietää, mitä erikoista oli Ernest Hemingwayn (1899 - 1961) kissoissa, kenen mielestä kissa oli kaunis paholainen, kuka kuuluisa taiteilija koki olevansa kuin kissa, koska mikään ei tapa häntä kovin äkkiä, tai kuka Nobel-palkittu kirjailija totesi: " Kissa on suunnaton rikkaus." 

Mielestäni todella kiinnostava yksityiskohta teoksessa oli se, että tunnettujen kissojen palvelijoiden joukossa oli huomattava määrä nobelisteja - silkkaa sattumaako, vaiko sittenkin jotain ihan muuta, sitä voi tarinoita lukiessaan itse kukin miettiä.  Vaikka olenkin ennen kaikkea koiraihminen, enkä ole koskaan elänyt kissan kanssa, jotakin kiehtovaa näissä omanarvontuntoisissa, notkeissa ja ovelissakin eläimissä kuitenkin on, ja tämä huumorilla höystetty tietokirja osaltaan lisäsi mielenkiintoani kissoja kohtaan. Hemingway korotti kissan toisinaan jopa ihmisen yläpuolelle, koska kissa on emotionaalisesti täysin rehellinen. Niin on omien kokemusteni mukaan koirakin.  

Tämän kirjan parissa jokainen kissaihminen viihtyy varmasti vallan mainiosti. Teos sopii hyvin heille  vaikkapa lahjaksi, mutta enpä usko tämän olevan tylsää luettavaa muillekaan kulttuurista kiinnostuneille eläinten ystäville.