Antti Ervasti & Matti Pikkujämsä: Tunti tunnilta tuntien – 100 havaintoa työelämästä

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 221 numeroimatonta sivua


Tämä kirja on tekijöidensä näköinen luomus alati ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta, työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Se on kuin väkevä karhunhalaus, jolla suuri sanoma: On normaalia kohdata vastoinkäymisiä ja ongelmia, ja olemme tärkeitä sellaisena kuin olemme, karvoinemme kaikkinemme. 

Miten paljon tunteita yhteen päivään mahtuukaan! Tunti tunnilta tuntien on osuvasti kuvitettu ja sanoitettu työyhteisökirja kansainvälisen suosion saavuttaneen CupOfTherapy-ilmiön tekijöiltä.

Oma arvioni: Kirjan sympaattiset Matti Pikkujämsän luomat eläinhahmot avaavat meille hyvinvoinnin ja mielenterveyden kannalta tärkeitä teemoja ja auttavat kohtaamaan arkisia haasteita, joita elämä väistämättä eteemme välillä tuo – olemme usein kiireisiä ja stressaantuneita. 

Lempeästi opastaen tämä voimaannuttava kirja kehottaa meitä olemaan armollisempia itsellemme ja empaattisia toinen toisillemme. Kukaan ei ole täydellinen, ja parhaansa tekeminen riittää. Kirjassa muistutetaan siitä, että vahvinkin voi väsyä, ja jokainen työ kuormittaa ja vaatii siksi myös palautumista. Välillä väsyttää ja mieli on maassa - sekin on ihan ok. Mutta parhaimmillaan meidän on hyvä olla sekä yksin että yhdessä.


”Hyvä vuorovaikutus on kaksisuuntainen tie.”


Kirjassa tuodaan mielestäni hienosti esille hyvän työilmapiirin ja yleisemminkin toimivan vuorovaikutuksen tärkeyttä. Jokaisella ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja oikeus vaikuttaa asioihin, mutta asioiden sanominen ääneen ei ole aina helppoa.  On tärkeää osata kuunnella sekä itseään että muita. 


”Noudata sisäistä ääntäsi ja uskalla kohdata pelkosi ja epävarmuutesi, niin löydät voimavaroja ja kasvat ihmisenä.”


Jokainen meistä seilaa elämän merellä omalla tavallaan ja kohtaa myös vastoinkäymiset yksilöllisesti, mutta on lohdullista tietää, että ongelmanratkaisukykymme, joustavuutemme ja optimismimme voi kehittyä läpi elämän. 

 

”Onnellisuus on kokonaisuuden näkemistä positiivisuutta painottaen. Tunteet ovat kuin aallokko, niille on luonnollista vaihtelevuus. Huterallakin paatilla voi päästä perille asti, ja taitava purjehtija on optimisti.”


Tunti tunnilta tuntien -kirjan   osuvia oivalluksia lukiessa ja puhuttelevia piirroksia katsoessa on helppo ymmärtää CupOfTherapy -ilmiön suosio eri puolilla maailmaa. Jos aamusi tuntuu ankealta, kaipaat päivääsi piristystä tai iltaasi rauhoittavan hetken, tartu tähän kirjaan.