Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 300 s. 

Elämän ja ajattelun kokonaisesitys, jossa eksytään kansakunnan kaapin päälle ja sukelletaan häpeän alhoihin.

Lapsuutta Sonkajärvellä hallitsee taajaman, häpeän ja Jumalan kolmiyhteys. Kun Railin Grilli-Baari palaa maan tasalle, tuhkasta nousee ilmaisuhirviö, joka päätyy japanilaiseksi ensirakastajaksi Kansallisteatteriin. Mutta kumikaljun liima ei pidä.

Lontoossa lähtevät kaikki neitsyydet, eikä niitä saa takaisin, vaikka sinne palaisi 12 vuotta myöhemmin asumaan. Newyorkilaisessa ruokakomerossa todetaan viimein, ettei elämää voi ymmärtää, sitä voi vain ihmetellä.

Supersuosittu Antti Holma kaivaa esiin elon koko kirjon – Auta Antti -podcastista tuttuun, hulvattoman tarkkanäköiseen tapaansa.

Oma arvioni: Kyllä minä tätä kirjaa lukiessani myös nauroin, mutta en läheskään niin paljon kuin etukäteen ajattelin. No, eihän elämäkään toisaalta pelkkää hauskanpitoa ole - sen tämä kirjakin näyttää hyvin. Holma on tarkkanäköinen havainnoija ja taitava kertoja, mutta jotenkin kokonaisuus oli mielestäni sekava ja hieman epätasainen. Joidenkin asioiden kuvaamista olisi voinut jättää vähemmällekin, vaikka kirjailija ilmeisesti haluaa olla todella avoin, sanoisinko jopa paljas. Tunteiden kirjo on sen sijaan hienosti läsnä, kun luomisen tuskasta siirryttiin rakkauden ihanuuteen. Kirja on vähintään yhtä monisävyinen kuin kirjoittajansakin. 

Luin tämän teoksen e-kirjana, mutta luulenpa että kokemus olisi ollut vielä parempi kirjailijan itsensä lukemaa äänikirjaa kuunnellen. Kirjaa voin suositella ainakin kaikille Auta Antti -podcastin ystäville.