Emilie Pine: Tästä on vaikea puhua

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Notes to Self
Suomentanut: Karoliina Timonen
Sivumäärä: 204 s.

Intiimit kirjoitukset käsittelevät naiseutta ja perhettä paljastaen ihmisen häpeän ja haurauden.

Siskokset löytävät isänsä korfulaisesta sairaalasta vailla hoitoa ja ihmisarvoa. Itsepäinen isä ei edes halua hoitoa, saati palata kotiin Irlantiin, mutta ei häntä voi hylätä sairaalasänkyynkään. Isän alkoholismi on yksi Emilie Pinen kirjan kipeistä aiheista – niistä joista on vaikea puhua. Pine käsittelee mieltä ravistelevia kysymyksiä kirjoittaessaan vanhempiensa erosta, rajuista teinivuosistaan, lapsettomuudestaan sekä kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Lopulta hän kirjoittaa myös lohdusta.

Tästä on vaikea puhua on havahduttava kirja kaikille, jotka miettivät, ovatko he tarpeeksi naisellisia tai miehekkäitä, tarpeeksi haluttavia tai älykkäitä, tarpeeksi kilttejä tai rohkeita.

Oma arvioni: Emilie Pinen omakohtaiset, kaunistelemattomat ja tunteita täynnä olevat esseet kertovat asioista, joista vaietaan edelleen varsin usein. Kirjoittaja haluaa olla rehellinen ja näyttää itsestään ja elämästään nekin puolet, joita moni muu varmasti peittelisi ja salailisi. Mutta miksi niin pitäisi tehdä, eihän täydellisyyttä ole olemassakaan. Kirjoittajan avoimuus voi auttaa myös muita puhumaan vaikeuksistaan  aiempaa avoimemmin. Kirjan tärkein viesti lukijoille lieneekin se, että vaikeneminen ei kannata. Jos haluamme vaikkapa parantaa naisten asemaa patriarkaattisissa yhteiskunnissa, epäkohdista on pakko puhua.  

Tämä on hieno kirja, joka kannattaa lukea. Suosittelen.