Héctor García & Francesc Miralles: Ichigo Ichie – Hetkessä elämisen taito japanilaisittain

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2020
Espanjankielinen alkuteos: Ichogo-ichie (2019)
Suomentanut: Satu Ekman
Sivumäärä: 150 s.

Jokainen hetki on kullanarvoinen. Jos hetken päästää soljumaan ohi siitä nauttimatta, toista samanlaista ei tule. 

Ichigo ighie opettaa vapautumaan menneisyyden ja tulevaisuuden kahleista ja nauttimaan jokaisesta hetkestä, ymmärtämään zen-meditaatiota, joka on siivittänyt monia merkkihenkilöitä urallaan; esimerkiksi Steve Jobs harjoitti sitä japanilaisen mestarinsa ohjauksessa, tekemään kohtaamisista unohtumattomia niin työpaikalla kuin yksityiselämässä, parantamaan vuorovaikutustaitoja uudenlaisen mindfulnessin avulla, päästämään sisäisen luovuuden kukkaan.

Oma arvioni: Tämä uutuuskirja haastaa miettimään, missä ajassa oikeastaan elämme. Olemmeko hyvin kiinni juuri tässä hetkessä?  Nykyhetki kun nähdään lahjana, joka on avattava paketistaan. Kirjan keskeisenä viestinä on, että ichigo ichien voi kokea vain vapaa, zeniläinen mieli, sillä ennakointi ja odotukset pilaavat hetken lumon. Mikään ei kuitenkaan ole ikuista, joten jokainen hetki on syytä käyttää hyväksi. Meidän on elettävä tänään, ja elämää on aihetta juhlia, koska jokainen hetki on ainutlaatuinen ja ratkaiseva. 

Siksi itselleen on hyvä esittää myös kysymys, mitä minä ajattelen. Tämä teos siis inspiroi nauttimaan monista unohtumattomista hetkistä niin itsemme kuin rakkaittemmekin kanssa. On keskityttävä yhteen asiaan täysin rinnoin ja kaikilla aisteilla, aivan kuin tuo hetki olisi viimeinen. Kannattaa siis metsästää hyviä hetkiä – ja mikäli teoksen kirjoittajia on uskominen, harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. 

Taidanpa joku päivä piipahtaa kirjakaupassa ja ottaa nopan mukaan. Jos ihmettelet miksi, lue tämä kirja ja perehdy tarkemmin ichigo ichien kymmeneen sääntöön, niin syy tähän erikoiseen toimintatapaan selviää kyllä. Jos haluat elää tiukemmin tässä hetkessä mennyttä murehtimatta ja tulevaa tuskailematta, Ichigo ichie on kirja juuri sinulle. 

 

”Jokainen unohtumaton hetki on pieni onnen keidas. Ja monesta keitaasta syntyy onnen valtameri.”