Kari Hotakainen: Tarina

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 268 s.

Millainen on arvokas elämä? Millainen on hyvä elämäntarina?

Tilanne on tämä: Maaseutu on muutettu Virkistysalueeksi, kaikki asuvat Kaupungissa. Ammatit ja työnkuvat ovat muuttuneet tai kadonneet kokonaan, kukaan ei löydä paikkaansa, asiat ovat karanneet käsistä.

Kun kaikille ei riitä asuntoja, alkaa raaka pudotuspeli. Asunnon saavat parhaiden tarinoiden kertojat, muut joutuvat Parakkiin tai tyhjiin Kauppakeskuksiin rakennettuihin väliaikaistiloihin. 

Kuka osaa kertoa vetävimmän tarinan ja esittää elämänsä kiinnostavana, kuka uupuu mahdottoman tehtävän edessä? Meneekö Presidentiltä hermot, onnistuuko Muumipeikko tuotteistamaan supi? Miksi Rahikainen on muuttanut nimensä Rahiciksi, millaisen lopun saa suutelemisesta pitävän iäkkään pariskunnan rakkaustarina?

Kari Hotakaisen romaani kertoo siitä, mitä maailmassa tapahtuu nyt - ja siitä, mitä maailmassa voi seuraavaksi tapahtua. Tarina on pöyristyttävä, räävittömän hauska ja salakavalasti liikuttava. Näin pitelemättömästi Hotakainen ei ole koskaan aiemmin kirjoittanut. 

Oma arvioni: Satiirisessa uutuusromaanissaan Kari Hotakainen esittelee maailman, jossa maaseutua ei enää ole varsinkaan perinteisessä mielessä, ja pinnallisessa todellisuudessa menestyminen perustuu ennen kaikkea ihmisten tarinankerrontataitoihin ja sattumaan. Tarina on siis lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia, jossa kirjailija esittää räväkkää yhteiskuntakritiikkiä. 

Tarina oli lukukokemuksena hämmästyttävä, hämmentävä ja Hotakaiselle tyypilliseen tapaan hauska. Vain kaavakkeiden lukeminen paikoin pitkästytti, vaikka kerronnallisena ratkaisuna se Tarinassa kuvattuun maailmaan varsin hyvin sopikin. Saipa se minutkin miettimään, mitä elämästäni pähkinänkuoressa kertoisin, jos sitä minulta kysyttäisiin.   

Vaikka huomisestakaan ei voi tietää, haluan kuitenkin uskoa siihen, että juuri alkaneesta syyskuusta tulee erinomainen lukukuu. Tarina oli odotettu ja mainio avaus.