Kirjaesittely: Ajopuujalassa jonottajien aika käy pitkäksi, mutta lukija ei pitkästy

Heli Laaksosen (s. 1972) upouusi pienoisromaani Ajopuujalka on tragikoominen ja rakkaudentäyteinen tarina Pakista, Ekistä ja Kanesta – rahtareista, jotka odottavat rekoissaan jonon liikkumista tunnista, päivästä ja viikosta toiseen. Aika kyllä kulkee, mutta se ei kulu. Mitään ei satu, vaikka koko ajan tapahtuu. Rekkakuskit ajelehtivat kuin ajopuut elämän virrassa menneitä miettien ja tulevaa tuskaillen. Välillä kerrotaan vitsejä ja välillä heittäydytään jopa runollisiksi.

Huumorin, runouden ja kielen lisäksi teoksessa kukkii myös omenapuu. Kirjallaan etenkin murrerunoistaan tunnettu Laaksonen haluaa mielestäni ylistää suomen kielen rikkautta – ja onnistuu siinä mainiosti. Yleiskielisen kerronnan ohessa rupatellaan Sanamaijalle omimmalla lounaismurteella, mutta myös savoksi ja pohjalaisittain. Kirja puhuu myös ihmisten moninaisuuden puolesta ja siinä annetaan kyytiä stereotypioille, kun tutustutaan muun muassa kauniiseen rekkaa ajavaan naiseen ja savolaiseen, joka ei olekaan lupsakka.  

Valitsin tämän erityisen kirjan tarkoituksella eilen vietetyn lukutaitopäivän ja sen Read Hour:n kirjakseni, sillä lukutaito on mielestäni tärkein pääomamme ja lukemisen tulisi olla ennen kaikkea iloinen asia. Ajopuujalkaa lukiessani tulinkin nopeasti paremmalle tuulelle, ja suupielet kääntyivät ylöspäin. Ole siinä sitten nauramatta, kun miehet jumppaavat vaikka eivät tahdo.  Ei ihme, että esimerkiksi raajojen vaihto mietityttää. 

Kirja on siis varsin hauska, mutta tarinassa on mukana hienosti myös syvällisiä asioita ja tummempia sävyjä. Tämä on hyvä, sillä eihän elämäkään ole ainaista auringonpaistetta. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Sama yllätyksellisyys on vahvasti läsnä tämän hyvällä tavalla oudon pienoisromaanin sivuja kääntäessä. 

Jos haluat tietää, miten jonottajien aika oikein kuluu ja viettää leppoisia hetkiä heidän seurassaan, suuntaa nopeasti kirjakauppaan ja osta luettavaa 15 eurolla. Näin saat Kirjan päivien 7.–13.9.2020 kunniaksi julkaistun Heli Laaksosen kirjoittaman Ajopuujalan kaupan päälle. 

Kustantaja: Kirjakauppaliitto
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 132 s.

P.S. Seuraa Kirjat kertovat -lukupäiväkirjaani niin saat selville, minkä kirjan kylkiäisenä minä em. lystikkään kirjan itselleni sain.