Linda Huhtinen (toim.): Toisinajattelija – Näin lausui Leskinen

 

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 336 s.

Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. 
Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt.

Juice Leskinen oli yhtä kielen kanssa: lyriikan, käännöstöiden sekä lukuisten tekstien lisäksi hänet muistetaan poikkeuksellisen nopeasta ja viiltävän terävästä reagointikyvystään. Valtakunnan väittelijä ei säästellyt ajatuksissaan ja mielipiteissään. Leskisen letkautuksista ja kommenteista muodostui vuosien aikana yksi taiteilijan tutuimmista tavaramerkeistä. 

Linda Huhtinen on koonnut laajan ja harvinaislaatuisen kokoelman sanataiteilijan lennokkaimpia oivalluksia sekä ennen julkaisemattomia kertomuksia. Leskinen sanailee paitsi oman elämänsä myös musiikillisen uransa merkittävimmät käänteet. Myös vuosikymmenten mittaan syntyneet levyt ja laulut käydään perusteellisesti läpi. Tarinoissa uhkuu ajan henki, yhteiskunnasta uskontoon ja ihmisestä toiseen ihmiseen.

Oma arvioni: Kirja on kiinnostavan monimuotoinen läpileikkaus paitsi Juice Leskisen kieleen niin myös miehen mieleen. 

 

"On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön. Vaan enemmän löytää, kun poikkeaa tieltä, ja oikaisee läpi metsikön."


Juice (1950 - 2006) kulkikin rohkeasti omia polkujaan ja lausui ajatuksensa  suoraan ja tarkasti oikeastaan mistä ja kenestä tahansa  Osansa saivat  niin isänmaa, politiikka, uskonto kuin äidinkielikin ja muusikot siinä missä poliitikotkin. Monet Juicen lauluteksteistä ovat mielestäni kerrassaan nerokkaita. Niistä näkyy se, että Leskinen luki paljon jo pienestä pitäen ja viihtyi erinomaisesti kotimaisen kirjallisuuden parissa saaden vaikutteita omiin tuotoksiinsa muun muassa Lauri Viidalta ja Veikko Huoviselta. Mutta silti Leskinen kirjoitti juuri niin kuin vain hän osasi. Juice oli sanataiteilijana omaa luokkaansa. 

Oli kiinnostavaa lukea levyjen ja laulujen taustoista. Olen toki laulanut ja soittanut monia Juicen kappaleita, mutta kirjan sivuilta löytyi monia sellaisiakin riimejä, joita en muista tai tunne lainkaan. Taidanpa siis laatia Juice-soittolistan ja tutustua myös itselleni vieraimpiin kappaleisiin. Kirjasta löytyi myös ainakin yksi kokeilemisen arvoinen resepti...