Pirjo Suvilehto: Oi ihana satu – Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 269 s.

Hyvinvointia kirjoista!

Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan. Kirjallisuusterapia on vähemmän tunnettu terapian muoto, joka sopii jokaisen arkeen: runo päivässä tekee hyvää, ja kirja kuukaudessa ylläpitää hyvinvointia. 

Teoksessa kurkistetaan kirjallisuusterapian historiaan, sen eri suuntauksiin ja menetelmän prosesseihin. Kirjallisuusterapian ympäristöinä voivat toimia niin koti, päiväkoti, koulu, sairaalat kuin terapiaryhmätkin. 

Kirjan avulla vanhemmat, opettajat ja kasvattajat saavat käsityksen kirjallisuusterapiasta ja sen mahdollisuuksista eri ikäisten lasten ja nuorten parissa. Teos kertoo myös, millainen on terapeuttisesti hyvä lastenkirja. 

Oma arvioni: Tämä uutuuskirja osoittaa varsin mainiosti kirjojen ja niiden lukemisen monimuotoisen hyvää tekevän voiman. Lapsille kannattaa lukea jo pienestä pitäen muun muassa satuja ja loruja. Nuoria tulee johdattaa kirjallisuuden pariin - eikä kirjaan tarttuminen tai vaikkapa päiväkirjan kirjoittaminen ole pahitteeksi aikuisillekaan. Kirjassa valotetaan monipuolisesti kirjallisuusterapian taustoja ja mahdollisuuksia. 

Olen aina rakastanut kirjoja ja lukemista, ja kirjoittaminen on ollut minulle mieluinen tapa ilmaista ajatuksiani ja tunteitani - etenkin itselleni. Siksi myös kirjallisuusterapeuttinen toiminta on kiinnostanut minua jo vuosia. Konkreettisia askelia siihen liittyvää unelmaani kohti en ole vielä kuitenkaan pystynyt valitettavasti ottamaan, mutta tämän  Oi ihana satu -kirjan lukeminen vain vahvisti ajatuksiani siitä, mitä vielä joskus tulevaisuudessa haluaisin tehdä.

Kirjailija, dosentti ja kirjallisuusterapiaohjaaja Pirjo Suvilehdon teos tarjoaa runsaasti inspiroivaa tietoa siitä, kuinka kirjallisuusterapiaa tai kirjallisuusterapeuttista toimintaa voidaan toteuttaa lasten ja nuorten kanssa erilaisissa konteksteissa. Teoksessa on  myös listattuna lukuisia hyviä kirjoja eri teemoihin liittyen, joten sopivaa luettavaa löytyy esimerkiksi yksinäisyyden, erilaisuuden ja  surun käsittelyn tueksi taaperoista teineihin.  

Suosittelen tätä teosta lämpimästi kaikille lasten ja nuorten vanhemmille sekä kasvatus- ja sosiaalialalla lasten ja nuorten parissa työskenteleville. On se toki mielenkiintoista luettavaa kaikille muillekin kirjallisuusterapiasta kiinnostuneille. Uskonpa palaavani teoksen teemoihin vielä jossain vaiheessa...