Tiitu Takalo: Memento mori

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 228 s. 

Sinulla on aivoverenvuoto.
           
                     Kuulostaa vakavalta

                                                    Se on vakavaa.


Joulukuisena yönä Tiitu Takalo havahtuu äkilliseen, lamauttavaan päänsärkyyn. Ensiapupäivystyksessä selviää, että kyse on sairaudesta, joka vaatii pikaisen leikkauksen. 

Memento Mori on Takalon omiin kokemuksiin perustuva tarina siitä, kuinka ihmisen elämä mullistuu odottamatta yhdessä yössä. Se on kertomus sairastumisesta, toipumisesta ja siitä, mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä.

Tiitu Takalo (s. 1976) on Sarjakuva-Finlandialla ja Puupäähatulla palkittu tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja.

Oma arvio: Memento mori eli muista kuolevaisuutesi, kuinka osuva nimi tälle koskettavalle omaelämäkerralliselle sarjakuvateokselle. Se kuvaa vaikuttavasti niin sairastumista, hoidon kohteena olemista kuin toipumistakin. Teos osoittaa hienosti sen, kuinka vakavasta ja usein kuolemaan johtavasta sairaudesta toipuminen saa yksilön pohtimaan laajemminkin itseään ja elämäänsä sekä erityisesti tekemiään valintoja. Elämä jakautuu aikaan ennen ja jälkeen sairastumisen. 

Tämän upean nelivärisen tunteita täynnä olevan sarjakuvateoksen keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni ajatukseen siitä, että fyysinen sairaus voi vaikuttaa ihmisen elämään kokonaisvaltaisemmin kuin useinkaan osataan edes ajatella. Tämä seikka on tärkeä huomioida myös kuntoutuksessa - mielialalääkepurkki ei ole aivoverenvuodosta toipuvalle useinkaan se paras apu. 

Suosittelen Tiitu Takalon tuoretta Memento mori -teosta lämpimästi kaikille sarjakuvista ja edellä mainituista aiheista kiinnostuneille. Kokemuksellisen tiedon välittäminen on tärkeää myös vertaistuen tarjoamisen näkökulmasta.