Tommy Hellsten & Tiina Tuomikoski (toim.): Lentoon – Muutokseen suostumisen voima

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 187 s.

Anna elämän kantaa

Yhden havahduttaa äkillinen elämänkriisi, toinen huomaa ajan myötä, että elämä ei tunnu enää omalta. Voiko elämää ja omaa itseään muuttaa, ja mitä aito muutos tarkoittaa? Kuinka irrottautua tutusta mutta toimimattomasta? Mitä muut sanovat, entä jos läheisiin sattuu? Onko jokaisella oikeus pyrkiä rehellisesti kohti omannäköistä elämää?

Tässä kirjassa joukko rohkeita ihmisiä kertoo elämäänsä myllertäneestä sisäisestä muutoksesta. Viimeistään silloin, kun paikalla pysymisestä tulee tuskallista, kannattaa antautua muutokseen. Samastuttavat tarinat saavat näkökulmaa terapeutti Tommy Hellstenin kirjoittamista jaksoista, joissa pohditaan muutoksen ja merkityksellisyyden teemoja.

Oma arvioni: Tämä kirja vie lukijansa lennolle, jonka määränpäänä on muutos. Kirjan keskiössä on kahdeksan muutostarinaa eletystä elämästä erilaisine nousukiitoineen, ilmakuoppineen ja mahalaskuineen. Tarinat kertovat, kuinka kivuista voi kasvaa uusi tietoisuus, joka saa siivet kasvamaan ja kantamaan. Samalla maisema niin itseen kuin koko elämään ja maailmaan avartuu. Yläilmoista kun näkee kauas ja saa perspektiiviä asioihin. Muutos on aina matka, joka vie meidät johonkin, ja kärsimys on merkki muutoksen tarpeesta eli itse asiassa kutsu lennolle. Meidän on suostuttava kohtaamaan kipua ja kärsimystä, siis tehtävä tunnetyötä muun muassa pelkojen, häpeän, surun ja riittämättömyyden hyväksymiseksi. Muutosmatkat eivät ole halpoja, helppoja tai edes aikatauluiltaan varmoja, mutta jos uskallamme luopua omavoimaisuudestamme, lentomatka on turvallinen ja antoisa. 

Suosittelen kirjaa niille, jotka kaipaavat elämäänsä muutosta, mutta eivät oikein tiedä, mistä oman muutosmatkansa voisi aloittaa. Sen voi aloittaa vaikkapa tämän rohkaisevan ja lennolle lähtemiseen kannustavan teoksen lukemisesta. Tarinat osoittavat, että vaikeistakin traumoista on mahdollista selvitä, jos on valmis kohtaamaan ne ja luopuu muun muassa liiallisesta kiireestä ja suorittamisesta. Oleellista on oppia olemaan. Tähän liittyen Tommy Hellsten toteaa kuvaavasti näin:


"Kun astuu pois tästä hetkestä, astuu ulos elämästä. –  –  Läsnä hetkessä voi olla vain se, joka rohkenee olla avuton, heikko ja haavoittuva.”