Annie Austen: Hulluna kirjoihin – Mitä kirjahyllysi sinusta kertoo?

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Shelf Respect. A Book Lover´s Defence (2019)
Suomentanut: Sirpa Saari
Sivumäärä: 203 s.


Hulluna kirjoihin on täpötäysien kirjahyllyjen puolustuspuhe. Se on suunnattu kirjojen rakastajille, jotka eivät halua kuulla puhuttavankaan konmarituksesta. 

Kirjahylly on osa omistajansa elämäntarinaa. Sen sisältö ja järjestys kertovat mieltymyksistä, harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ja luonteesta. Mitä kirjasi kertovat sinusta? 

Kirja paljastaa muun muassa mitä löytyi Osama bin Ladenin tai Marilyn Monroen kirjahyllystä, tai mitä kirjoja Barack Obama valitsi lomalukemisekseen. Viihdyttävä teos tarjoaa myös runsaasti kirjoihin liittyvää triviaa sekä kuuluisien kirjailijoiden kuolemattomia ajatuksia kirjoista ja lukemisesta. Täydellinen lahjakirja, josta jokainen kirjahulluksi tunnustautuva löytää itsensä.

Oma arvioni: 

”Lukemisen ihme tarjoaa mahdollisuuden yhteydenpitoon silloinkin, kun olemme täysin yksin.” – Marcel Proust


Tämä kirjan ystävän "toivekirja" oli  loistava päätös tälle kirjojentäyteiselle viikonlopulle. Verkossa pidettyjen Helsingin kirjamessujen parissa tuli vietettyä jokaisen neljän päivän aikana lukuisia tunteja, mutta ehdin "välipalaksi" toki hieman lukeakin, kuten tämän nopealukuisen kirjan. Ja kyllä, tunnustan ylpeästi olevani kirjahullu. Kodistani löytyy sekä perinteisiä että virtuaalisia kirjahyllyjä, joihin teokset on järjestetty vähän niin ja näin. Olen raivannut kirjoille tilaa myös kaappeihin, mutta wc:stäni ei kirjoja löydy. Ostan kirjoja nykyään harkiten, käyn usein kirjastossa enkä jätä aloittamaani kirjaa kesken. 

Arthur Conan Doyle on todennut osuvasti näin:


”Rakkaus kirjoihin on yksi hienoimmista jumalten meille suomista lahjoista.”