Elina Jokinen: Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi

 

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 264 s.

Minä olen Stella Julmala, ja tämä on minun tarinani. Saatoitte luulla, että kertoisin teille tänään tutkimuksestani, sen tuloksista tai siitä, miten väitöskirjani lopulta valmistui. Sen sijaan aion kertoa teille, kuinka minusta tuli yksi niistä, joilla naksahti. Kuinka minusta tuli yksi niistä, jotka päätyivät käsittämättömiin tekoihin.

Elina Jokisen kunnianhimoinen esikoisromaani yhtä aikaa rakentaa Julmalan suvun historian myytiksi ja tuo sen kosketusetäisyydelle. Se on romaani hulluudesta, feminismistä ja perheiden vaietuista salaisuuksista, kaikkien perheiden. Siinä on tilaa myös myyrille ja oraville, kuten kaikissa puutarhoissa ja elämässä aina. 

Oma arvioni: Elina Jokinen kuvaa romaanissaan kauniisti ihmisen keskeneräisyyttä ja elämän säröjä. Tarina on päähenkilön kiehtova matka itseensä ja unelmiinsa. Se on myös rohkea hyppy menneisyyteen, jonka jäljet ovat nähtävissä vielä tänäänkin. Kirja kertoo hienosti siitä, kuinka eri ihmisten elämänpolut risteävät, ja yksilöiden tekemät valinnat vaikuttavat suuntaan jos toiseenkin. Vaikka kirjassa käsitellään vaikeita ja rajujakin aiheita, kuten mielen särkymistä ja elämän julmuutta, se tehdään taitavasti lukijaa liikaa ahdistamatta. Romaanin paikoin jopa runollinen kieli tuo kerrontaan sopivasti keveyttä.

Kirja herätti paljon ajatuksia ja monenlaisia tunteita. Kaiken kaikkiaan viihdyin Stellan koskettavan tarinan parissa mainiosti. Jos teema kiinnostaa, suosittelen Elina Jokisen Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi -romaanin lukemista sinullekin. Olen aina pitänyt oravista, joten kirjan kansikuva on mielestäni ihastuttava.  

P.S. Elina Jokinen on kirjoittanut myös Säröjen kauneus  -tietokirjan, jonka tarkoituksena on johdattaa lukija omannäköisen elämän ja oman tarinan äärelle. Arvio tästä teoksesta tulossa myöhemmin.