Kirja-arvio: Anna-Mari Kaskisen runoissa haukutaan lempeästi ja lohdutetaan viisaasti

Koira on ihmisen paras ja uskollisin ystävä. Nelijalkaisen kanssamatkustajamme rakkaus on vipitöntä ja riemu rajatonta, vaikka palaamme kotiin vain töistä tai kaupasta. Voi sitä hännän huisketta ja silmien loistetta. Koira on mainio lenkkikaveri ja personal trainer, se on päivien ilostuttaja ja taitava lohduttaja. Sille kelpaat juuri sellaisena kuin olet.


"Ei koira katso meikkiä,
ei sukupuuta, sotua. 
Ei koira kysy rotua."


Koira osaa elää hetkessä; miettimättä menneitä, tuskailematta tulevia. Siksi koira on ihmiselle loistava elämäntaidon opettaja ja viisas neuvonantaja Se ymmärtää paljon sellaista, mitä ihmismieli ei voi käsittää, ei vaikka kuinka yrittää.


"Pienen koiran elämä
kestää tuokion.
Jokaisessa hetkessä
rakkautta on.

Pienen koiran elämä.
Jakaa sainhan sen.
Tassun jälki painautuu
pohjaan sydämen." 


Jokaisen parhaasta ystävästään luopumaan joutuneen on varmasti helppo samaistua tähän Anna-Mari Kaskisen kirjoittamaan koskettavaan runoon. Itselläni karvakaverin ikävä vaivaa silloin tällöin vieläkin, vaikka kotini on ollut koiraton jo yli kymmenen vuotta. Tämän koirien ystävien runokirjan runot herättivät haikeuden lisäksi myös iloisia muistoja. Kuinka onnekas olenkaan, kun olen saanut kulkea yhteistä matkaa rakkaiden tiibetinspanielieni kanssa. Tassunjäljet säilyvät sydämessäni ikuisesti. Olen kiitollinen siitä, että Tico ja Dusty valitsivat aikoinaan juuri minut. 

Suosittelen tätä runokirjaa lämpimästi kaikille koirien ystäville. Se sopii mainiosti myös vaikkapa lahjaksi koirakuumetta poteville. Luulenpa, että tämän teoksen runojen lukemisen jälkeen sylissäsi saattaa pian hyvinkin olla jokin pieni ja pehmoinen olento, jolla on kuono, häntä ja neljä tassua. Ja sen myötä elämässäsi tapahtuu taatusti monenlaista hassua...

Kirja: Anna-Mari Kaskinen: Kauneimmat haukkuni - Runoja koirille & koirien ystäville
Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 69 s.