Kirja-arvio: Tuire Malmstedtin Enkelimetsä on psykologista jännitystä parhaimmillaan

Tuire Malmstedtin uusin kirja, Enkelimetsä, jatkaa suosittua Isa Karos -sarjaa. Kirjan alussa liikutaan  talvisessa metsässä, jossa pieni poika näkee kuolleen enkelin. Myöhemmin selviää, että kyseessä on nuori hirtetty morsian. Tapausta pidetään aluksi itsemurhana, mutta vähitellen Isa Karokselle tiimeineen valkenee, että on kysymys jostain ihan muusta. Eikä uhrien määräkään jää yhteen...

Tapaus tempaisee Isan vahvasti mukaansa, onhan hän itsekin menossa pian naimisiin, vaikkei morsiuspuvun hankkiminen oikein kiinnostakaan. Mieli on täynnä kysymyksiä; mennyt ahdistaa ja tulevaisuus pelottaa. Riittämättömyydentunne ei jätä naista rauhaan. Mitä pitemmälle tutkinta etenee, sitä vaikeampaa Isan on ymmärtää, kuka on voinut murhata kiltin ja rauhaa rakastavan nuoren naisen. Mikä voisi ajaa jonkun tällaiseen hirvittävään tekoon? 

Kun tarina etenee, juoni vain mutkistuu ja Malmstedtille tunnusomainen kerronnan monikerroksisuus vahvistuu entisestään. Enkelimetsä koukuttaa ja kauhistuttaa, mutta samalla se myös ihastuttaa ja jopa naurattaa. Isa Karos -sarjan kolmas osa tarjoaa siis yllätyksellistä psykologista jännitystä parhaimmillaan. Pidän erityisesti siitä, että trillerin keskiössä ovat koskettavat ihmiskohtalot, eivätkä julmat rikokset. 

Kirjaa ahmiessani en voinut muuta kuin ihastella sitä tapaa, jolla kirjailija sai kaikki langat punottua yhteen vahvaksi ja vaikuttavaksi kudelmaksi. Tarinaksi, joka jää mieleen "kummittelemaan", siis positiivisessa mielessä.  Koska pidin kovasti sekä Pimeästä jäästä että Mykästä taivaasta, odotukset olivat korkealla myös Enkelimetsän suhteen. En joutunut pettymään. Itse asiassa kirja palautti koronakevään aikana kadottamani jännityskirjallisuuden lukemisen ilon. Maltoin laskea kirjan käsistäni vasta viimeisen lauseen luettuani. Minulle Enkelimetsä on ehdottomasti yksi syksyn parhaimmista lukukokemuksista. Oli mukava palata tuttujen hahmojen seuraan ja kerrassaan ihanaa uppoutua mukaansatempaavan tarinan syövereihin. Jäin myös miettimään, mitäköhän sarjan seuraavassa osassa mahtaa tapahtua...

Jos olet pitänyt Isa Karos -sarjan aiemmista osista, uskon sinun pitävän tästäkin. Jos tämä kiitetty ja palkittu sarja on sinulle vielä vieras, mutta laadukas kotimainen jännitys kiinnostaa, kannattaa siihen tutustuminen aloittaa sarjan avausosasta. 


Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 310 s.

P.S. Lämmin kiitos saamastani arvostelukappaleesta.