M.A. Numminen: Helsinkiin – Opiskelija Juho Niityn sivistyshankkeet 1960–1964

 

Kustantaja: Aviador
Julkaisuvuosi: 2020, 2. painos
Sivumäärä: 589 s.
Maalla kasvanut nuorukainen Juho Niitty saapuu pääkaupunkiin syksyllä 1960 aloittaakseen sosiologian ja filosofian opinnot. Hänen tavoitteenaan on kasvaa sivistyneeksi ihmiseksi, mihin valtavan kulttuurisen murroksen keskellä elävä Helsinki tarjoaa oivat mahdollisuudet. Jazz soi Mäyränkolossa, ja välillä vaelletaan Vanhan kuppilasta Sea Horseen – ja päädytään ihanan naisen syliin. 

M.A. Numminen kertoo nyt uusintapainoksena ilmestyvässä romaanissaan elämästään parikymmenvuotiaana nuorukaisena alter egonsa Juho Niityn kautta. Numminen saapui maalta Helsinkiin vuonna 1960, eli 80 vuotta myöhemmin kuin oman Helsinkiin-romaaninsa kirjoittanut Juhani Aho. Numminen sukelsi mukaan Helsingin värikkääseen kulttuurielämään, siitä vaikutteita ammentaen.

Oma arvioni: Nuori mies muuttaa maalta pääkaupungin sykkeeseen ja etsii paikkaansa kulttuuripiireissä. Romaanissa opiskellaan monitieteisesti ja kuunnellaan musiikkia ennakkoluulottomasti.  Juho Niityn elämän suurena missiona on 1960-luvun alkupuoliskolla ratkaista myös viinin, laulun ja naisten arvoitus. Hän suhtautuu sekä tieteeseen että elämäänsä uteliaasti ja janoisesti. 

Tämä M.A. Nummisen omaelämäkerrallinen kehitysromaani oli mielestäni etenkin ajankuvaukseltaan kiinnostavaa luettavaa. Se osoitti oivallisesti myös sen, kuinka laaja-alaisesti sivistynyt tämä kulttuurin monitoimimies onkaan. Jos 1960-luvun opiskelija- ja kulttuurielämä kiinnostaa, matkusta sinäkin Juho Niityn mukana Helsinkiin ja vähän muuallekin.