Maria Jyrkäs: Muutoksen matkaopas – Kartanlukuohjeita omaa tietään etsiville

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 256 s.

Ettei tarvitse kuolinvuoteella katua

Moni janoaa elämäänsä muutosta, mutta ei tiedä miten edetä. Muutos, kuten ero, työpaikan vaihto tai läheisen kuolema voi järkyttää ihmistä perustuksiaan myöten, jolloin ratkaisevan askeleen ottaminen tuntuu ylivoimaiselta. Usein vasta kriisin myötä löytyy rohkeus alkaa elää omannäköistä elämää. 

Muutoksen matkaopas tarjoaa muuttujalle työkaluja, joiden avulla päästä kriisin yli. Kirja auttaa lukijaansa hahmottamaan omat arvonsa ja tarpeensa, joita seuraamalla löytyy pohjia myöten merkitykselliseltä ja täyteläiseltä tuntuva, oman sydämen ääntä kunnioittava polku. 

Oma arvioni: Suurin osa ihmisistä on varmasti joskus kaivannut elämäänsä muutosta. Moni meistä on kenties todennut, että nyt tämä paska saa todellakin riittää. ja astunut sitten rohkeasti muutoksen polulle ja lähtenyt matkalle kohti omannäköistä ja itselleen merkityksellistä elämää. Määränpää selviää vasta matkan aikana. Unelmista voi tulla totta, kun toiveista tehdään suunnitelmia, joita toteutetaan vaihe kerrallaan.  Muutos tulee usein kriisin kautta, jolloin sitä voidaan kuvata kulkemisena kaaoksesta selkeyteen. 


"Todellinen elämänmuutos on matkantekoa itseä kohti."


Kun etsimme omaa tietämme, meidän tulee kysyä, keitä olemme, mitä tarvitsemme ja mikä on meille tärkeää ja kaikkein tärkeintä. On hyvä etsiä myös omia vahvuuksiaan, sillä niiden varaan on hyvä rakentaa uutta, ja niiden kautta on mahdollista kokea merkityksellisyyttä. On tärkeää pyrkiä sinuiksi menneisyytensä kanssa, sillä voimme muuttaa vain sitä, mikä on vasta tulossa.


”Mennyttä voi kiittää kaikesta hyvästä. Sitten sen voi hyvästellä ja päästää irti.”


Toisten miellyttäminen itsen kustannuksella ei kannata, sillä se ei edistä hyvinvointia. Kaikkia on mahdotonta miellyttää, vaikka tekisi mitään. Tärkeintä on tykätä itsestään juuri sellaisena kuin on ja olla myötätuntoinen itseään kohtaan. Näin on mahdollista huolehtia siitä, että omat voimavarat riittävät. Muutoksen myötä on usein mahdollista kohdata myös uusia samanhenkisiä ihmisiä.  

Se, mitä voimme saavuttaa, riippuu ainakin osaltaan siitä, mitä uskallamme tavoitella. ja joskus yksi muutos, voi aloittaa muutosten ketjun, kuten myös kirjassa kerrotuissa elämänmakuisissa muuttujien tarinoissa usein kävi. Vaikka muutos an aina eräänlainen hyppy tuntemattomaan, eikä takeita lopputuloksesta olekaan, uskon vahvasti niin lukemieni muutostarinoiden innoittamana kuin omien kokemustenikin kautta, että omannäkököinen elämä on lopulta kaiken sen vaatineen vaivan arvoista. En kadu, että lähdin aikoinaan tälle muutoksen tielle. Jos en olisi uskaltanut, katuisin sitä varmasti vielä kuolinvuoteellakin. 

Etenkin kirjan kirjoittajan, Marian oma muutostarina, osoittaa, kuinka jopa musertavista kriiseistä on mahdollista selviytyä. Kirja on toivoa antava ja muutokseen kannustava. Sen keskeinen viesti kiteytyy mielestäni hyvin seuraavassa sitaatissa:

 

”Elämä on liukumista keskeneräisestä tilanteesta toiseen, ja siinä matkalla tapahtuu muutos. Pidä katse ja ajatus valoisana. Muista, kuka olet. Sinä pärjäät kyllä.”


Jos etsit omaa tietäsi, ota tämä kirja oppaaksi matkallesi. Oikean suunnan näyttävä kompassi on jo sisälläsi.